Antena 3 CNN Actualitate CCR: Cristi Danileţ, revocat NECONSTITUŢIONAL. Judecătorul ar putea reveni în CSM

CCR: Cristi Danileţ, revocat NECONSTITUŢIONAL. Judecătorul ar putea reveni în CSM

CCR: Cristi Danileţ, revocat NECONSTITUŢIONAL. Judecătorul ar putea reveni în CSM
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Apr 2013   •   14:57
Magistraţii Curţii Constituţionale a României au admis în parte, marţi, excepţia ridicată de judecătorul Cristi Danileţ în procesul în care a cerut anularea deciziei plenului Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost revocat din funcţia de membru al CSM.

Judecătorii Curţii Constituţionale au analizat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 55 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, ridicată în dosarul în care Cristi Danileţ a contestat revocarea sa din funcţia de membru ales al CSM. 
   
Curtea Constituţională a constatat că articolul 55, alineatele 4 şi 9 din Legea 317/2004 sunt neconstituţionale.
   
Potrivit articolului 55, alineatul 4, "membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor".
   
Alineatul 9 al articolului 55 prevede că "în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător".
   
Legalitatea revocării judecătorului Cristi Danileţ din Consiliului Superior al Magistraturii a fost discutată de judecătorii Curţii Constituţionale în urma unei decizii din 18 martie a Curţii de Apel Bucureşti.

În 26 februarie, Cristian Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj şi Alina Ghica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti  au fost revocaţi din CSM, ca urmare a adunărilor generale ale judecătorilor.




×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close