Antena 3 CNN Actualitate Ce a scris presa străină despre Sevil Shhaideh, prima femeie propusă să conducă Guvernul României

Ce a scris presa străină despre Sevil Shhaideh, prima femeie propusă să conducă Guvernul României

Ce a scris presa străină despre Sevil Shhaideh, prima femeie propusă să conducă Guvernul României
de M.Z.    |    22 Dec 2016   •   08:14

România ar putea fi condusă pentru prima dată de o femeie premier, o economistă din mica comunitate musulmană românească, o nominalizare surprinzătoare, scrie miercuri seara presa internaţională, potrivit News.ro.

The Associated Press scrie că Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care a obţinut victoria în alegerile parlamentare de la 11 decembrie, a propus miercuri ca Sevil Shhaideh să preia funcţia, un anunţ surprinzător ”deoarece numele ei nu este larg cunoscut în România”. Preşedintele Klaus Iohannis se consultă cu liderii politici înainte să nominalizeze un premier, care are nevoie de aprobarea Parlamentului, precizează agenţia, care adaugă că, în cazul în care o va obţine, va deveni ”prima femeie premier musulman”.

PSD a obţinut ”cu uşurinţă” o victorie în scrutinul de la 11 decembrie, însă nu şi majoritatea şi va fi nevoit să guverneze cu un partener minoritar, precizează Associated Press un material preluat de publicaţia turcă Daily Sabah.

Reuters scrie că Dragnea și propunerea sa de premier sunt apropiaţi. ”El a fost martor la căsătoria ei, în 2011, cu un fost consultant la Ministerul Agriculturii născut în Siria”.

The New York Times scrie că, în cazul în care obţine votul Parlamentului, Shhaideh va fi atât prima musulmană, cât şi prima femeie premier a României. ”De obicei liderul celui mai mare partid este desemnat de preşedinte ca premier”, însă Dragnea ”ar fi fost o alegere problematică”, scrie ziarul, referindu-se la condamnarea la doi ani cu suspendare.

Agenţia Belga titrează că ”stânga aruncă lestul pentru a evita o criză politică”. Opoziţia l-a acuzat pe şeful PSD că a ales ”o persoană de paie menită să-i pregătească terenul pentru ca el să devină premier”, potrivit deputatului Cristian Ghinea (USR, liberal), citat de agenţia belgiană.

Propunerea PSD pentru funcţia de prim-ministru este Sevil Shhaideh, a anunţat miercuri preşedintele PSD, Liviu Dragnea

Citiți și Surse: Guvern PSD-ALDE cu mandat limitat. Ce urmează după și ce a declarat Dragnea

 

×
Subiecte în articol: Sevil Shhaideh Klaus Iohannis
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close