Antena 3 CNN Actualitate Ce e în mintea oamenilor care spun că nu există COVID? Fenomenul, explicat de dr. Cristian Andrei

Ce e în mintea oamenilor care spun că nu există COVID? Fenomenul, explicat de dr. Cristian Andrei

Persoanele care neagă existenţa coronavirusului sunt peste tot, deşi România a înregistrat sâmbătă un record negativ în ce priveşte numărul cazurilor noi de COVID, respectiv aproape 700. Psihologii spun că aceste teorii conspiraţioniste nu prea ajung în biroul lor, pentru că pacienţii nu îi spun "medicului" astfel de idei.

Ce e în mintea oamenilor care spun că nu există COVID? Fenomenul, explicat de dr. Cristian Andrei
de Denisa Nedelcu    |    12 Iul 2020   •   20:00

Sunt oameni care nu cred că există coronavirusul, nu cred că oamenii au murit din această cauză, bai, mai mult, îi fac mincinoşi pe cei care vorbesc de boala COVID-19. Mai sunt, apoi, cei din categoria care susţin că medicii ar plăti familia mortului, pentru a fi de acord să fie scris pe certificatul de deces COVID.

Totuşi, aceşti oameni nu îndrăznesc să îi spună medicului că nu există virusul. "Cei care propagă ideea conspiraţiei sunt duplicitari. Ei îi spun soacrei, care se uită şi se închină, îi spun copilului care stă cu gura căscată sau vorbesc cu prietenii la un pahar, dar doctorului, nu prea. (...).

Negarea. Adulţii se fac că nu există, e mai simplu aşa

Mintea omului este disociată, cam ca atunci când mergi în Germania şi nu arunci hârtii pe jos, dar în România, scuipi pe jos", a explicat psihologul Cristian Andrei, duminică, la emisiunea De-a viaţa ascunselea, de la Antena 3.

Medicul spune că, în cazul acestor oameni care vorbesc de conspiraţii, apare "negarea, un fenomen foarte răspândit", dând exemplul copilului mic care este singur şi vine căţelul, latră, iar cel mic închide ochii, în speranţa că nu va mai fi animalul acolo.

Ce e în mintea oamenilor care spun că nu există COVID? Fenomenul, explicat de dr. Cristian Andrei

În ce-i priveşte pe adulţi, la ei negarea este un pericol care îi copleşeşte şi nu mai au mecanisme de apărare. "Aşa că te faci că nu există. E mai simplu aşa, mai la îndemână", explică medicul Cristian Andrei psihologia adulţilor.
 

×
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close