Antena 3 CNN Actualitate Ce faci când suspectezi că ai COVID-19? Traseul care trebuie urmat

Ce faci când suspectezi că ai COVID-19? Traseul care trebuie urmat

România a înregistrat un alt record negativ în ce priveşte numărul cazurilor noi de COVID-19, iar simptomele acestei boli sunt asemănătoare altor infecţii virale: tuse, strănut, dureri de cap şi de gât, dificultăţi de respiraţie. 

Ce faci când suspectezi că ai COVID-19? Traseul care trebuie urmat
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    23 Iul 2020   •   15:47

Odată ce avem aceste semne şi am luat contact cu persoane infectate cu coronavirus sau avem alte motive să ne gândim că am fi putut contracta virusul, trebuie să sunăm la medicul de familie sau la 112, potrivit adevarul.ro.

Sunăm la dr. de familie sau la 112?

"Dacă medicul de familie nu poate fi găsit, persoana respectivă trebuie să sune la DSP, la acel TELVERDE şi să acţioneze în consecinţă. Dar, dacă starea de sănătate nu este bună, nu a dat nici de medicul de familie şi nu se simte bine, atunci să sune la numărul de urgenţă 112", spune dr. Alice Grasu, managerul serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

La Ambulanţă este indicat să sunăm numai dacă este caz urgent, "cu febră mare care nu cedează la tratament, cu dificultăţi de respiraţie, cu tuse, cu dureri musculare, articulare puternice care-l plasează în contextul definiţie de caz SARS-CoV-2. În aceste caz, pacientul să nu stea tot sperând că o să-i treacă!", avertizează medicul.

Dr. Alexiu: "Cum să vină la dr. de familie, când sunt 25 de pacienţi la uşă?"

Medicii de familie spun, însă, că Ministerul Sănătăţii nu a dat nişte reguli clare privind traseul unui suspect de COVID-19 şi că, în lipsa acestora, se descurcă cum pot. "Cum să-l trimiţi la medic în cabinet când am 25 de pacienţi pe sală?", se întreabă dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Testul care arată infecţia cu coronavirus este RT-PCR, se poate face la cerere în multe clinici private şi costă circa 300 de lei. 

×
Subiecte în articol: coronavirus medic familie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close