Antena 3 CNN Actualitate Ce înseamnă aderarea la Schengen pentru români. Plusuri și minusuri

Ce înseamnă aderarea la Schengen pentru români. Plusuri și minusuri

Pentru cetățenii UE, eliminarea controalelor la frontierele interne ale Spațiului Schengen este echivalentă cu o mai mare libertate de mișcare, dar și cu o securitate sporită. De asemenea, ar crește atractivitatea României ca destinație de afaceri și ca destinație turistică.

Ce înseamnă aderarea la Schengen pentru români. Plusuri și minusuri
Sursa foto: Profimedia
de Laura Dinu    |    07 Dec 2022   •   15:54

În primul rând, ar dispărea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria. Acum, în plin sezon de concedii, turiștii români pot aștepta o oră sau chiar mai mult atât la ieșirea din țară, dar și la intrarea în România, iar asta se întâmplă nu doar la sfârșit de săptămână. 

Daca România ar intra în Schengen, acest lucru va avea un impact pozitiv și pentru transportatori, prin eliminarea timpilor mari de așteptare la frontiera cu Bulgaria. Transportatorii nu-și vor mai pierde vremea cu tot felul de controale și proceduri birocratice la frontiere. 

Nu în ultimul rând, comerțul va fi mai profitabil, iar mărfurile vor circula mult mai rapid și la costuri mult mai mici. Costurile inerente presupuse de cheltuielile pentru combustibili, salarii, diurne, etc. vor fi mult diminuate. 

Pe de altă parte, dacă România va intra în spatiul Schengen, controalele de securitate din cele 5 puncte de trecere a frontierei cu Serbia vor fi mai riguroase decât au fost până acum. Iar asta din cauza îngrijorării Uniunii Europene privind fluxul de migranti pe Ruta Balcanilor de Vest și în special prin Serbia, care pune pe umerii Uniunii o presiune uriașă. 

×
Subiecte în articol: Schengen
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close