Antena 3 CNN Actualitate Ce mâncau locuitorii Transilvaniei în urmă cu 4.000 de ani. Meniul scos la iveală de o amplă cercetare  internaţională

Ce mâncau locuitorii Transilvaniei în urmă cu 4.000 de ani. Meniul scos la iveală de o amplă cercetare  internaţională

Prestigioasă revistă „Nature” publică rezultatul unei ample cercetări internaționale care a stabilit, printre altele, și ce mâncau locuitorii din aşezarea preistorică de la Teleac, aflată la câţiva kilometri de Alba Iulia. 

Ce mâncau locuitorii Transilvaniei în urmă cu 4.000 de ani. Meniul scos la iveală de o amplă cercetare  internaţională
Sursa foto: Dr. Beatrice Ciută
de Georgiana Adam    |    17 Feb 2021   •   09:58

Studiul a urmărit să identifice prin datarea cu Carbon 14 traseul si evoluţia speciei de mei, inclusă în regimul alimentar al populaţiilor preistorice. Scopul cercetării a fost datarea şi trasarea evoluţiei meiului (Panicum miliaceum) în Asia, Orientul Apropiat şi Europa.

Din echipa de studiu a făcut parte Beatrice Ciută, cercetator ştiinţific, în cadrul Departamentului de Istorie, Arheologie si Muzeologie al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, singurul specialist pe arheobotanică din România, o specializare de nișă a arheologiei, care vizează reconstituirea dietei vegetale din perioade străvechi ale istoriei, scrie Adevărul.

Dovezi privind cultivarea meiului au fost descoperite de cercetătorul dr. Beatrice Ciută, în fortificaţia preistorică de la Teleac (comuna Ciugud). Aşezarea preistorică este catalogată de arheologi pe aceeaşi scară a importanţei cu Cetatea de la Micene, centru al civilizaţiei greceşti ridicat cu două milenii înainte de Hristos.

Pe parcursul cercetărilor arheologice, din anul 2017, într-o locuinţă incendiată din perioada bronzului târziu, au fost identificate o serie de vase ceramice pline cu cereale carbonizate.

„Datele cercetării arată că populaţiile care au habitat în aşezarea preistorică de la Teleac consumau meiul sub forma unui terci“, apreciază echipa de cercetare.
 

×
Subiecte în articol: Transilvania mei
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close