Pe 15 februarie, anul trecut, împreună cu Fundaţia Mereu Aproape şi sute de oameni obişnuiţi, dar şi autorităţi am înroşit scările Muzeului de Istorie din Bucureşti cu pantofi roşii pentru a atrage atenţia că la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută. A doua zi, la redacţie, am primit o felicitare cu doi botoşei roşii şi mesajul "Vă văd, vă aud". Un mesaj care ar putea fi de la oricare dintre copiii martori sau chiar victime ale violenţei din familia lor. Acum, cu ajutorul campaniei Think Twice ne propunem să căutăm variante, opţiuni şi surse complete de informare şi să abordăm inclusiv subiecte tabu pentru ca orice decizie pe care o luaţi să vă ajute să reduceţi riscurile la care sunteţi expuşi.
Anul trecut, Sandra Stoicescu împreună cu Fundaţia Mereu Aproape şi sute de oameni obişnuiţi, dar şi autorităţi au înroşit scările Muzeului de Istorie din Bucureşti cu pantofi roşii pentru a atrage atenţia că la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută. Conceptul de violenţă în familie este amplu şi cuprinde - violenţa între parteneri, dar şi violenţa asupra copiilor, bătrânilor sau altor rude. Campania Think Twice vrea să atragă atenţia asupa acestui fenomen grav şi îşi propune să caute soluţii şi să ofere surse complete de informare, inclusiv pe subiecte tabu, pentru ca orice decizie pe care o luaţi să vă ajute să reduceţi riscurile la care sunteţi expuşi.
Femeile sunt cel mai des victime ale abuzului. Cynthia Loris, o artistă din Sibiu, a stat ani de zile lângă un bărbat care o agresa fizic. Însă, acum doi ani a pus punct calvarului, iar astăzi luptă pentru libertatea femeilor care sunt captive într-un astfel de mediu. Aceasta a făcut o serie de lucrări plastice pentru care a folosit în crearea lor obiecte „salvate" în urma diverselor agresiuni.
Anul trecut, de Ziua Iubirii, sute de oameni au înroșit treptele Muzeului Național de Istorie a României cu perechi de pantofi roșii, candele și flori. Toți au venit pentru a se alătura cauzei susținute de Fundația Mereu Aproape și au spus stop violenței împotriva femeilor. Imediat după, legea în vigoare 217/2003 a făcut paşi importanţi. Noua lege le permite poliţiştilor să-i scoată din casă pe agresori, de îndată ce sunt alertaţi prin numărul de urgenţă 112. Ordinul de protecție provizoriu se va emite pe loc, are caracter executoriu și este valabil 5 zile. Sonia Simionov şi echipa de la Observator, Antena 1 au făcut nenumărate materiale pentru a atrage atenţia asupra acestui fenomen îngrijorător.