Antena 3 CNN Actualitate Ce s-a aflat abia acum despre afaceristul care a murit în accidentul aviatic din Alba. „Era ilegal!”

Ce s-a aflat abia acum despre afaceristul care a murit în accidentul aviatic din Alba. „Era ilegal!”

Ce s-a aflat abia acum despre afaceristul care a murit în accidentul aviatic din Alba. „Era ilegal!”
Sursa foto: Foto: IGSU/Facebook
23 Oct 2017   •   16:45

Avionul de agrement de mici dimensiuni care a aterizat forţat sâmbătă, în judeţul Alba, accident în urma căruia pilotul a decedat o zi mai târziu, nu era înmatriculat sau înregistrat, rezultă din primele cercetări în cauză. 

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, Mihaela Chicea, a declarat, luni, că, iniţial, a fost dispusă începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 196 alin. 2 şi 3 din Codul Penal şi de art. 98 din Ordonanţa 29/1997 privind Codul Aerian, articol care prevede încălcarea îndatoririlor de serviciu de către personalul aeronautic civil cu consecinţe asupra siguranţei zborului. 

"Azi, 23 octombrie, s-a schimbat încadrarea în infracţiunea de ucidere din culpă, pentru că, între timp, a intervenit decesul pilotului", a afirmat Mihaela Chicea. 

Ea a menţionat că a fost extinsă urmărirea penală cu privire la săvârşirea unei infracţiuni prevăzută de un articol din Ordonanţa 29/1997 privind Codul Aerian Civil, care presupune exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare sau de înregistrare ori de identificare şi un certificat de autorizaţie de navigabilitate sau un document echivalent. 

'Se pare că, din primele cercetări, ar fi rezultat că aeronava nu era înmatriculată sau înregistrată. Aşa ne-au spus cei de la Centrul pentru Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), motiv pentru care nu o să fie ridicată şi transportată la Bucureşti", a menţionat Mihaela Chicea. 

Ea a adăugat că cei de la CIAS o să trimită procurorilor rezultatele verificărilor efectuate în cel mai scurt timp. 

Procurorul a precizat că dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă CA Alba Iulia, fiind delegate organele de poliţie să efectueze cercetările. 

Un avion de agrement de mici dimensiuni a aterizat forţat sâmbătă în zona Vinţu de Jos, în câmp deschis, pilotul, un om de afaceri din Alba Iulia, relatând primelor persoane care au ajuns la locul incidentului că l-ar fi "întors nişte rafale de vânt". 

Starea pilotului, iniţial conştient, s-a înrăutăţit la scurt timp, fiind nevoie de stabilizarea sa înainte de a fi preluat şi transportat cu un elicopter SMURD la Târgu Mureş. Din cauza politraumatismelor suferite, omul de afaceri a decedat duminică la o clinică din Târgu Mureş. 

Pasionat de zboruri de agrement, omul de afaceri a mai avut la activ o aterizare forţată, în 2013, când a suferit o fractură la antebraţul stâng

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: incident aviatic avion prabusit
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close