Antena 3 CNN Actualitate Ce s-ar putea întâmpla cu Dobrogea după regionalizare. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea

Ce s-ar putea întâmpla cu Dobrogea după regionalizare. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea

Ce s-ar putea întâmpla cu Dobrogea după regionalizare. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea
Sursa foto: Foto: wikimedia.org
13 Iun 2013   •   16:34

Dobrogea îndeplineşte toate criteriile pentru a fi o regiune de sine stătătoare, a precizat Liviu Dragnea. Vicepremierul a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, care sunt criteriile pentru formarea unei regiuni, infomrează Mediafax.

"Noi susţinem regiuni suficient de mari pentru a putea avea în interior resurse naturale diverse, variate, pentru a putea genera mai multă dezvoltare, pentru a avea forţă de muncă cu cât mai multe specializări, pentru a avea cât mai multe etnii într-o regiune pentru a se stimula interacţiunile umane, sociale care sunt importante pentru progres, o regiune să aibă forme de relief care să o ajute să pună în comun potenţialul fiecărei forme de relief, să aibă suficiente cursuri de apă şi suficientă ieşire la transportul naval, fluvial sau maritim. De asemenea, regiunea să poată să aibă în interiorul ei suficiente resurse umane, materiale, financiare, naturale pentru ca ea să se poată dezvolta nu neapărat singură, dar să nu stea cu mâna întinsă pentru supravieţuire la guvernul central", a explicat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a precizat că Dobrogea îndeplineşte aceste criterii şi beneficiază şi de avantajul Portului Constanţa, care are o importanţă strategică.

"Dobrogea îndeplineşte toate aceste criterii, plus că are şi ieşire la mare. Mai mult decât atât, Portul Constanţa are o importanţă strategică incredibilă, resursele pe care le aveţi în zona dumneavoastră sunt foarte mari. Deci, ar avea suficiente şanse să devină o regiune de sine stătătoare. Nu este o decizie finală, decizia finală va fi luată mai târziu pentru că opinia noastră este că mai bine măsurăm de zece ori, de 100 de ori, de 1.000 de ori şi atunci când desenăm conturul o facem cu siguranţă bine", a mai spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Ministrul este de părere că regionalizarea trebuie finalizată până la sfârşitul acestui an pentru că din 2014 începe noul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, apoi fiind mult mai greu de modificat structura administrativă a ţării.

"Procesul de regionalizare va fi terminat până la sfârşitul acestui an cu o singură condiţie: să fie revizuită Constituţia. Dacă nu se modifică, nu putem înfiinţa regiunile pentru că nu există în Constituţie. (...) Dacă în octombrie Constituţia se revizuieşte, noi punem pe masa Guvernului şi a Parlamentului pachetul de legi care este aproape finalizat ca şi elaborare în proiect, după ce s-a adoptat înseamnă că s-au înfiinţat regiunile şi se organizează alegeri pentru structurile de conducere", a menţionat Liviu Dragnea.

 

 




×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close