Antena 3 CNN Actualitate Ce se întâmplă la Catedrala Mântuirii Neamului. Simbolistica acestei clădiri: "Forma zidită a Cuvântului"

Ce se întâmplă la Catedrala Mântuirii Neamului. Simbolistica acestei clădiri: "Forma zidită a Cuvântului"

Ce se întâmplă la Catedrala Mântuirii Neamului. Simbolistica acestei clădiri: "Forma zidită a Cuvântului"
de O.P.    |    04 Feb 2013   •   09:45

Milioane de euro înghiţite până acum, tone de nisip, ciment, fier, beton, cărămizi - au intrat în construcţia care va deveni, la finalizare, simbolul ortodoxiei din România.

Catedrala Mântuirii Neamului a fost proiectul ambiţios, care a devenit în timp o "cortină sfinţită" în spatele căreia se aflau sume de bani uriaşe. Cu siguranţă Catedrala nu se va asemăna deloc cu Ieslea din Betleem în care a fost născut Mântuitorul, ci va fi un lăcaş de cult în care luxul le va permite enoriaşilor rugăciuni confortabile.



Pe site-ul Catedralei Mântuirii Neamului ni se dă raportul lucrărilor. Pe şantier cuvintele "criză economică, reduceri salariale, taxe mărite" nu se aud. Aici, numărul muncitorilor a fost suplimentat, iar echipele au fost mărite.



În prezent subsolul 1 al construcţiei este aproape de finalizare şi s-a început deja montarea eşafodajului şi cofrarea grinzilor sălii polivalente, iar în zona perimetrală a acesteia se lucrează la două plăci intermediare şi la foaier.
 
"Se montează armătura complexă a diferitelor elemente verticale: stâlpi, coloane, pereţi perimetrali, diafragme şi pereţi structurali. La acest proces se foloseşte în principal armătură flexibilă BST 500, bare de oţel tensionat de diferite dimensiuni, dar şi armătură rigidă tip BAR. Armătura combinată, folosită la toate elementele subsolurilor, asigură rezistenţa acestora. După armare urmează cofrarea, care se face cu cofrag din lemn şi cu elemente modulare de cofrare care se pot refolosi, urmând apoi betonarea. La nivelul subsolului 1,  lucrări importante s-au desfăşurat în zona foaierului sălii polivalente, unde s-au turnat arcele şi alte elemente verticale.



Lucrările înaintează într-un ritm bun, s-a mărit numărul de muncitori, echipele s-au împărţit pe zone, asigurându-se în acelaşi timp verificările armăturii, cofrările şi turnarea în continuare a betonului. Ne îndreptăm într-un ritm cât se poate de rapid spre zona altarului pentru închiderea armării, cofrării şi betonării la placa cotă 0. Plăcile intermediare sunt plăcile de pe holuri din jurul sălii polivalente care fac accesul în zonele anexe şi în exteriorul edificiului“, ne-a spus ing. Ion Ion, responsabil cu controlul calităţii.



×
Subiecte în articol: Catedrala Mantuirii Neamului
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close