Antena 3 CNN Actualitate Ce soluţii sunt pentru ca bolnavii să aibă acces la medicamente

Ce soluţii sunt pentru ca bolnavii să aibă acces la medicamente

În plină criză sanitară, pacienţii români se confruntă cu situaţii disperate care fac limita dintre viaţă şi moarte. În cazul celor cu afecţiuni cronice, viaţa le depinde de un fir de aţă, dar şi de tratamente pe care mulţi nu şi le permit. Medicamentele generice ar fi opţiunea ideală, însă pe piaţa din ţara noastră accesul lor este îngrădit.

Ce soluţii sunt pentru ca bolnavii să aibă acces la medicamente
de Costin Georgescu    |    22 Sep 2021   •   19:20

În plus, producătorii de medicamente se plâng că abia mai fac faţă taxelor impuse de stat şi cer revizuirea rapidă a situaţiei pentru ca bolnavii să aibă o şansă în plus la un tratament de calitate.

Genericele sunt varianta eficientă şi mai ieftină care ar aduce mai multe economii.

În Romania, cheltuielile pentru sănătate sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană, iar rata mortalităţii din cauze tratabile este la cota cea mai înaltă.

În aceste condiţii, accesul facil la medicamentele generice, echivalentul celor originale cu pantente expirate, ar fi pasul pentru salvarea a zeci de mii de bolnavi.

Taxa Clawback este un procent platit trimestrial de producătorii de medicamente care în anul 2019 a ajuns la 28%.

Anul trecut, Guvernul a plafonat această taxa şi a diferenţiat-o în funcţie de clasificarea medicamentului.

Pentru generice taxa a ramas la 20%, pentru medicamente inovative la 25%, în timp ce în cazul celor produse în România se aplică o taxă clawback de 15%.

Procentele sunt însă greu de susţinut de industria farmaceutică generică şi de cea autohtonă, fiind nevoie ca autorităţile să încurajeze intrarea pe piaţa de noi medicamente.

În ţara noastră, numărul de medicamente generice lansate în ultimii trei ani este de șase ori mai mic comparativ cu Germania.

×
Subiecte în articol: solutii medicamente bolnavi
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close