Ce spune ministrul Energiei despre datoria RADET către ELCEN. Cum se poate rezolva totul

07 Sep 2016   •   20:40
Ce spune ministrul Energiei despre datoria RADET către ELCEN. Cum se poate rezolva totul

RADET are o datorie faţă de ELCEN pe care trebuie să o achite, iar dacă acest lucru nu se petrece, ELCEN intră în incapacitate de plată şi nu va putea livra agent termic şi apă caldă către RADET, afirmă ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o declaraţie remisă miercuri AGERPRES. 

"Politizarea situaţiei dintre ELCEN şi RADET afectează ambele societăţi în mod negativ. Repet ceea ce am mai spus şi ar trebui să fie foarte bine cunoscut publicului: între cele două entităţi există o dispută economică pe care justiţia a şi tranşat-o în bună măsură. RADET are o datorie faţă de ELCEN pe care trebuie să o achite. Dacă acest lucru nu se petrece, ELCEN intră în incapacitate de plată şi nu va putea livra agent termic şi apă caldă către RADET. Nu este nevoie de politizarea situaţiei pentru că acest lucru va amâna plata datoriilor şi, în consecinţă, Bucureştiul va fi cel care va suferi. În cazul ELCEN - RADET există o deciziei a justiţiei pe care ambele părţi trebuie să o respecte. ELCEN nu opreşte apa caldă în Bucureşti, dar RADET poate falimenta ELCEN şi astfel să ajungem la o situaţie catastrofală", subliniază ministrul Energiei. 

Aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), din cauza datoriilor, se arată într-un comunicat al producătorului de energie, remis, marţi, AGERPRES. 

"Din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, şi a notificat ELCEN în acest sens, ca, începând cu data de 05.09.2016, să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 - iunie 2016. În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuţie şi, pe cale de consecinţă, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri", potrivit comunicatului. 

Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureştiului - cartierele Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi, dar şi o parte din centrul Capitalei. 

La rândul său, Distrigaz Sud Reţele a menţionat că măsura de limitare a debitului de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti SA va fi menţinută până la recuperarea integrală a datoriei şi a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eşalonării debitelor.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close