Antena 3 CNN Actualitate CEDO respinge sesizarea lui Liviu Dragnea în dosarul de fraudă electorală

CEDO respinge sesizarea lui Liviu Dragnea în dosarul de fraudă electorală

Sesizarea fostului lider social - democrat în dosarul de fraudă electorală a fost respinsă de CEDO. Cunoscut drept ”Dosarul referendumului”, acesta i-a adus lui Liviu Dragnea o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

CEDO respinge sesizarea lui Liviu Dragnea în dosarul de fraudă electorală
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    04 Noi 2021   •   18:52

Politicianul a făcut plângere la CEDO în anul 2017. Acesta a acuzat că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil.

Tot atunci, fostul lider PSD a depus o contestație la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României împotriva deciziei definitive, pronunțată în 2016, în care era condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală, fiind respinsă.

Liviu Dragnea a cerut anularea pedepsei, susținând în faţa ÎCCJ că doi dintre cei cinci judecători care pronunţaseră respectiva sentinţă nu au semnat decizia şi s-au pensionat înainte de "clarificarea" motivaţiei acesteia, potrivit unui comunicat CEDO, scrie AFP, citat de Agerpres.

În schimb, CEDO amintește că în locul celor doi judecători, cel care a semenat hotârârea a fost chiar preşedintele Înaltei Curţi, "în conformitate cu codul de procedură penală".

Cererea fostului viceprim-ministru al României a fost respinsă de judecătorii CEDO, considerând că este incompatibilă cu articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil) pe care îl invocase.

”Înalta Curte din România nu s-a pronunţat în fapt asupra justeţei 'acuzaţiei în materie penală', ci doar a reţinut că motivul invocat de dl Dragnea pentru a contesta aplicarea condamnării sale nu a fost "de natură să împiedice executarea sentinţei definitive", au motivat judecătorii europeni.

 Liviu Dragnea, în vârstă de 59 de ani, a fost condamnat în anul 2019, într-un alt dosar, la trei ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, fiind eliberat în luna iulie a acestui an.

Totodată, acesta este vizat de alte două anchete, fiind inculpat pentru corupţie după cumpărarea unei invitaţii la ceremonia de învestire a preşedintelui american Donald Trump, în ianuarie 2017, procurorii evocând "foloase necuvenite" estimate la 380.000 de dolari.  În celălalt caz, el este suspectat de deturnare de fonduri europene.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close