Cel mai mare spital de copii din ţară, în pragul colapsului. Unitatea sanitară cere donaţii, ca să-şi plătească medicamentele

de M.Z.    |    12 Oct 2012   •   11:43
Cel mai mare spital de copii din ţară, în pragul colapsului. Unitatea sanitară cere donaţii, ca să-şi plătească medicamentele Foto: Mediafax

Cel mai mare spital de copii din ţară, "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, este la un pas de colaps. Unitatea medicală cere donaţii, pentru a-şi putea plăti medicamentele şi utilităţile.

Într-o scrisoare nesemnată trimisă de un angajat al unităţii sanitare potenţialilor donatori, se arată situaţia grea în care se află spitalul, respectiv că nu mai poate achiziţiona medicamente sau materiale. Totul din cauza unei ordonanţe a finanţelor care interzice spitalelor să facă achiziţii, dacă nu îşi achită datoriile restante pe 2011.

Criza de la Spitalul Alexandrescu a apărut în urma unei scrisori nesemnate, trimise de un angajat al spitalului, care cerea ajutorul potenţialilor donatori.

"Aflându-ne în imposibilitatea de a cumpăra de la ser fizioologic la antibiotic, de a ne plăti utilităţile, de a asigura evacuarea rezidurilor biologice şi menajere, sperăm că prin bunăvoinţa dumneavoastră vom putea să susţinem aceste cheltuiel, până la deblocarea fondurilor."


Directorul spitalului "Grigore Alexandrescu", medicul Dan Enescu, susţine însă că unităţii medicale nu i-a lipsit niciodată nimic, deşi Ministerul Sănătăţii a alocat deja 3.000.000 lei în regim de urgenţă pentru spital.

"Nu e nicio lipsă la spital. Eu n-am cunoştinţă că cineva s-a plâns, nu cred că vreodată a lipsit cuiva ceva aici", a declarat directorul spitalului de copii "Grigore Alexandrescu", într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Mai mult, directorul spune că scrisoarea este o exagerare şi că spitalului nu i-a lipsit niciodată nimic.

"Una dintre şefele de secţie a trimis o cerere a o firmă, pentru o sponsorizare. A trimis cererea fără să o văd, nici nu am băgat-o în consiliu", a precizat Enescu.


Ministerul Sănătăţii explică situaţia

"S-a alocat un fond pentru spitalul Grigore Alexandrescu care ar fi trebuit să intre azi. Soluţiile le vom identifica după ce analizăm situaţiile anului trecut şi ale anului curent. (...) Situaţia este destul de serioasă, i s-a alocat ieri 3 milioane de lei, azi intră în cont, vor dispune de ei până la rectificarea bugetară", a explicat medicul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Prevederea afectează atât spitalele, cât şi alte instituţii care nu vor mai putea face achiziţii, dacă nu îşi achită datoriile.

"Nu este o ordonanţă pentru spitale, ci se aplică tuturor ordonatorilor de credite. Au fost aspecte de interpretare şi a modului în care se aplică una dintre soluţii, să se stingă datoriile de anul trecut", a spus Arafat.

La începutul anului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a impus Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" un contract prin care se plătesc cheltuielile de internare pentru 15.000 de cazuri.

x close