Antena 3 CNN Actualitate Cele mai expuse oraşe din lume în cazul unui seism. România, în zonă cu risc ridicat

Cele mai expuse oraşe din lume în cazul unui seism. România, în zonă cu risc ridicat

Cele mai expuse oraşe din lume în cazul unui seism. România, în zonă cu risc ridicat
Sursa foto: cutremur
27 Feb 2010   •   18:21

România se află în zona europeană cu risc ridicat de producere a cutremurelor devastatoare. Dar cele expuse oraşe din lume în cazul unui seism sunt cele din Asia.

Un ONG din Statele Unite ale Americii a studiat mai multe oraşe în 2001, pentru a stabili numărul aproximativ de decese cauzate de un cutremur cu magnitudinea de 6,0 grade sau mai mare.

Ţări supraaglomerate, precum India, Filipine sau Indonezia se pot confrunta cu mii de victime ca urmare a infrastructurii precare. În cazul unui seism cu magnitudine de 6 pe scara Richter, Kathmandu, capitala Nepalului, ar fi cel mai serios afectată, numărul victimelor putând ajunge la aproape 70.000. Un cutremur major ar omorî 55 000 de oameni în Istanbul. Din cele aproape 14 milioane de persoane care trăiesc în Delhi, un seism ar duce la decesul a aproximativ 38.000.

Şi zona Caraibelor este una dintre cele mai expuse regiuni din lume la seisme, alături de întreaga zonă a Pacificului, bazinul Mediteranei şi Orientul Mijlociu, până în nordul Indiei. Bazinul Pacificului este o zonă foarte activă din punct de vedere seismic. Cutremurele sunt numeroase şi violente din Chile până în Alaska şi din Japonia până in Noua Zeelandă. De asemenea, se produc în mod regulat cutremure la convergenţa dintre Africa şi Europa.

Pe o hartă de hazard seismic a Europei, România se află în zona cea mai expusă la cutremure devastatoare. Cea mai importanta dintre regiunile seismologice este Vrancea. Practic, această zonă este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în Romania, eliberând peste 95% din energia seismică.

Antena 3





×
Subiecte în articol: seism asia risc cutremur
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close