Antena 3 CNN Actualitate O comună din România va deveni polul nuclear al Europei

O comună din România va deveni polul nuclear al Europei

România are șansa reală de a deveni o putere energetică în Europa. Comuna Doiceşti din județul Dâmbovita vă deveni noua capitala nucleară a ţării după, ce americanii vor construi prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume. Reactorul va fi amplasat pe fosta termocentrala din Doiceşti. În sat, părerile locuitorilor sunt împărtite. În timp ce unii văd investiția ca pe o oportunitate pentru dezvoltarea economica, alții se tem pentru siguranța lor.

O comună din România va deveni polul nuclear al Europei
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iun 2022   •   09:23

Primul reactor modular mic va fi amplasat pe fosta termocentrală de la Doiceşti. Amplasamaentul a fost identificat in urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri in valoare de 1,2 milioane de dolari.

În sat, părerile locuitorilor sunt împărtite. În timp ce unii văd investiția ca pe o oportunitate pentru dezvoltarea economica, alții se tem pentru siguranța lor.

"Acum nu ştiu cum se zvoneşte. Energia asta nucleară să nu aibă repercursiuni asupra populaţiei sau mă rog, dar eu cred că e ceva bun.", spune unul dintre localnici.  

"Ne e cam teamă de radiaţii, în rest ar fi bine că mai dă de muncă la oameni pe aici. E ceva bun pentru tineret. Aşa pentru poluare nu prea mi-ar conveni.", spune un alt locuitor din zonă.

Evaluările preliminare arată că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele. Directorul Nuclearelectrica anunta ca pericolele pentru locuitori sunt minime.

"Enegia nucleară e o sursă sigură şi dacă e să ne uităm la cifre şi la numărul de incidente comparate cu alte surse de producţie energetică este printre cele mai sigure. Ăsta e un specific al domeniului nuclear şi anume că are un cadru de reglemetare foarte bine pus la punct. Exista şi verificări internationale, iar asta duce la o bună performanţă.", explică Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.

Investitorii au anuntat ca vor să finalizeze construcţia până in anul 2028.

×
Subiecte în articol: doiceşti centrala nucleara
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close