Antena 3 CNN Actualitate Centralele nucleare din Belgia, țintele inițiale ale fraților El Bakraoui

Centralele nucleare din Belgia, țintele inițiale ale fraților El Bakraoui

Centralele nucleare din Belgia, țintele inițiale ale fraților El Bakraoui
Sursa foto: Foto: pixabay.com
24 Mar 2016   •   10:15

Autoritățile belgiene au reușit să evite un scenariu mult mai grav anihilând o parte a celulei teroriste în urma operațiunii din cartierul bruxellez Forest și a arestării lui Salah Abdeslam și a complicelui său Choukri în cartierul Molenbeek, scrie joi La Derniere Heure (DH), potrivit Agerpres.

Potrivit ziarului belgian, autoritățile au forțat astfel celula aflată la originea atentatelor de la Bruxelles să-și accelereze planul și aceasta nu a mai vizat țintele stabilite inițial, printre care centralele nucleare din Belgia.

Potrivit informațiilor DH, cele două persoane care au ridicat camera ascunsă în fața domiciliului directorului programului de cercetare și dezvoltate nucleară belgian erau frații Ibrahim și Khalid El Bakraoui, la puțin timp după atentatele de la Paris din noiembrie 2015.

Înregistrarea video de circa zece ore a fost confiscată în decembrie de la unul dintre suspecții în atentatele de la Paris, Mohamed Bakkali, și în ea pot fi urmărite venirile și plecările acestui director al programului nuclear.

După confiscarea înregistrării video, anchetatorii au înțeles că țintele teroriștilor erau susceptibile să pună în pericol mai mult ca oricând securitatea națională, notează La Derniere Heure.

În urma aflării acestei informații, la data de 17 februarie un număr de 140 de militari au fost detașați la centrale nucleare ale țării pentru a asigura securitatea, iar DH speculează că acest lucru ar fi putut să-i determine pe teroriști să-și schimbe planurile și să vizeze ținte mai 'ușoare', precum o stație de metrou sau aeroportul.

După dublul atac care a îndoliat Bruxellesul, ancheta a ajuns la o certitudine, scrie ziarul. Una și aceeași celulă a comis atacurile de la Paris și Bruxelles, o rețea orchestrată de tineri belgieni, dintre care majoritatea au luptat în Siria, relatează DH.

 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close