Antena 3 CNN Actualitate România riscă să rămână fără singurul Centru de Recuperare pentru militari. „Oare noi, veteranii, nu merităm respect?”

România riscă să rămână fără singurul Centru de Recuperare pentru militari. „Oare noi, veteranii, nu merităm respect?”

România riscă să rămână fără singurul Centru de Recuperare şi Refacere pentru militarii răniţi în misiuni internaţionale. Se întâmplă asta pentru că ministrul Fondurilor Europene nu a inclus o finanţare de 50 de milioane de euro în deja celebrul Plan Naţional de Rezilienţă şi Redresare.

România riscă să rămână fără singurul Centru de Recuperare pentru militari. „Oare noi, veteranii, nu merităm respect?”
Sursa foto: amvvd.ro
29 Mai 2021   •   18:04

„Ministrul Ghinea ne-a minţit”, spun veteranii, care îl acuză pe demnitar că de trei luni le ignoră proiectul cu care a fost deja de acord fostul Guvern condus de Ludovic Orban.

La Târgovişte se află clădirea care ar trebui să găzduiască primul Centru de Recuperare pentru Veteranii de Război din România, construit de militarii care au luptat în războaiele din Afganistan sau Kosovo.

„Vom avea aparatură de ultimă generaţie. Numai un aparat, se numeşte logomat costă un milion euro. Lucruri pe care noi le-am vazut in alte baze medicale NATO și noi dorim să avem și aici acasă un loc al nostru unde putem face recuperarea”, a declarat Marius Apostol, preşedinte Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD).

Proiectul centrului de recuperare pentru militari necesită o investiție de 50 milioane eruo

Este un proiect mamut, care necesită şi o investiţie pe măsură - 50 de milioane de euro. Aici ar urma să fie trataţi camarazii răniţi în operaţiunile internaţionale, care acum îşi vindecă rănile în centre moderne din Polonia sau Germania.

Acolo a ajuns şi Marius Apostol, desfigurat în 2011 după o explozie în Afganistan.

„A fost un atac al insurgenţilor, un dispozitiv improvizat, 200 de kg. S-a desprins maşina în două. 6 luni mi-a luat ca să pot să fac primul pas”, a spus Marius Apostol.

În ultimul an, veteranii au primit promisiunile tuturor politicienilor că proiectul construirii Centrului de la Târgovişte va ajunge pe masa Comisiei Europene, iar banii vor veni în curând. Când actele au fost gata, s-a schimbat Guvernul.

Iar proiectul s-a năruit, spun militarii care îl arată cu degetul pe ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Acesta nu a inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi investiţia promisă veteranilor.

„Domnul ministru Ghinea de ce ne-a mințit?”

”Supărarea noastră este că domnul ministru Ghinea nici măcar 5 minute nu ne-a primit. De 3 luni de zile ne chinuim să intram la dumnealui. Oare noi, veteranii, nu merităm respectul acestui domn ministru? 

Militarii armatei române se duc și se chinuie să-și facă recuperarea, durează foarte mult timp să te recuperezi, ani de zile și atunci domnul ministru Ghinea de ce ne-a mințit?”, a afirmat președintele AMVVD.

Ministrul Cristian Ghinea a refuzat să ne ofere un răspuns pe această temă. Între timp, militarii construiesc pe puterile lor.

Militarii au ajuns să doarmă prin parcuri

Până când va veni finanţarea europeană, membrii Asociaţiei fac investiţii pe banii lor.

„Din păcate asta e realitatea. Mi-e și greu să spun că niște militari, vă dați seama, au ajuns să doarmă prin parcuri, din cauza acestei boli profesionale”, a mai spus Marius Apostol.

Din donaţii, concerte de caritate şi contribuţii proprii, veterenii au cheltuit până acum peste un milion de euro pentru amenajarea Centrului.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close