Antena 3 CNN Actualitate Ceremonia de înhumare a lui Nyiro ar urma să aibă loc. Liderul Partidului Civic Maghiar: Nu mai trăim în comunism

Ceremonia de înhumare a lui Nyiro ar urma să aibă loc. Liderul Partidului Civic Maghiar: Nu mai trăim în comunism

Ceremonia de înhumare a lui Nyiro ar urma să aibă loc. Liderul Partidului Civic Maghiar: Nu mai trăim în comunism
Sursa foto: Foto: Mediafax
26 Mai 2012   •   19:25

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, nu crede că autorizaţia de înhumare a scriitorului Nyiro Jozsef eliberată de Primăria Odorheiu Secuiesc a fost atacată de Prefectura Harghita în contencios, astfel că evenimentul de duminică nu ar avea de ce să fie suspendat, informează Mediafax.
   
Liderul PCM, Szasz Jeno, a declarat, sâmbătă, că într-un stat de drept nici un tribunal nu stă la dispoziţia prefectului la miezul nopţii.
   
"Nu mai trăim în comunism, eu nu cred că tribunalul unei ţări, într-un stat de drept, stă deschis la ora 00.22, într-o zi de sâmbătă, la dispoziţia prefectului. De aceea, eu cred că prefectul nu a atacat acest act (autorizaţia de înhumare a lui Nyiro - n.r.), până luni nu are cum să îl atace şi intenţia de a ataca un act în contencios-administrativ nu are efecte juridice", a spus Szasz.
   
El a adăugat că abia atunci se poate vorbi despre suspendarea din oficiu a adeverinţei de înhumare "când citaţia este primită de emitentul actului administrativ, dacă există această acţiune în contencios-administrativ".
   
Szasz: O adeverinţă de înhumare nu este un act administrativ

Szasz a afirmat că trebuie să verifice dacă adeverinţa de înhumare, pe care a denumit-o "o adeverinţă de doi lei", intră sau nu în categoria actelor administrative care pot fi atacate de prefect.
   
"Eu cred că o adeverinţă de doi lei nu este un act administrativ. Când vorbim despre acte administrative, vorbim despre hotărâri ale Consiliului Local, de dispoziţii de primar, dar nu de adeverinţe de doi lei", a spus el.
   
Liderul PCM a mai spus că un comunicat de presă al prefectului nu este un act juridic şi nici nu are efecte juridice.
   
Întrebat dacă va suspenda ceremonia de duminică, Szasz a răspuns: "Din ceea ce v-am spus până acum ce deduceţi?".
   
Szasz a adăugat că primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a declarat, sâmbătă, la un post de radio, că adeverinţa este "valabilă".

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.
   
Contestaţia a fost depusă la Tribunal Harghita.
   
Citeşte şi O urnă cu cenuşă umană a fost găsită la Corund. Se bănuieşte că ar fi cenuşa poetului Jozsef Nyiro

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close