Antena 3 CNN Actualitate Vom călători în Uniunea Europeană cu ajutorul certificatului verde digital, începând cu 1 iunie

Vom călători în Uniunea Europeană cu ajutorul certificatului verde digital, începând cu 1 iunie

Uniunea Europeană vrea să introducă certificatul verde digital de la 1 iunie. Documentul nu va fi unul discriminator, ci doreşte să standardizeze certificatele eliberate la nivel european, fiind o dovadă de călătorie, a explicat comisarul european Adina Vălean. Cu ajutorul certificatului verde digital oamenii pot face dovada vaccinării, a unui test PCR sau a trecerii prin COVID. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie adoptată în unanimitate în Consiliul European şi în Parlamentul European.

Vom călători în Uniunea Europeană cu ajutorul certificatului verde digital, începând cu 1 iunie
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    18 Mar 2021   •   09:34

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să arate autenticitatea adeverinței.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că astfel va fi impulsionat turismul care a fost grav afectat de pandemie.

Cu acest certificat digital vrem să ajutăm statele membre să reintroducă libertatea de mișcare într-un mod sigur, responsabil și de încredere”. 

În plus, Comisia Europeană vrea ca astfel să unifice toate practicile privind un certificat de călătorie la nivel european.

Nu este un pașaport, este un document, o dovadă de călătorie. Este un document care unifică, care standardizează certificatele care există în momentul de față în toate statele membre. E un regulament european, adică e obligatoriu, însă, pentru a se întâmpla, trebuie să treacă prin votul și aprobarea Parlamentului European și a Consiliului European, deci trebuie să fie toată lumea de acord”, a declarat Adina Vălean la Sinteza Zilei

”Este un mod clar un pas înainte, pentru că va standardiza și va fi o precondiție pentru a facilita libera circulație”

Este un mod clar un pas înainte, pentru că va standardiza și va fi o precondiție pentru a facilita libera circulație. Trebuie să adăugăm, pe lângă informația că o persoană a fost vaccinată sau nu, și aceea că are un test negativ, și dacă a avut boala și este imunizată”, este de părere și europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi. 

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a vorbit despre faptul că persoanele testate deja pot intra în țara noastră daca rezultatul nu este pozitiv, însă, când a venit vorba despre pașaportul de vaccinare, acesta s-a abținut.

Nu există în acest moment și nu a fost aprobat nicăieri”, a spun premierul. 

Țări dependente de turism, precum Grecia, Spania și Portugalia susțin introducerea acestui pașaport. În schimb Germania, Franța și România sunt reticente, întrucât puțini cetățeni din aceste ţări s-au imunizat până acum.

Președintele ANAT: Cum vor putea călători turiștii români cu certificatul verde european

Dumitru Luca, președintele ANAT, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre cum vor călătorii turiștii români odată cu adoptarea unui certificat european de vaccinare.

"Așteptăm demult acest moment și ne bucurăm că în sfârșit a apărut. Dar pe partea cealaltă ne punem semne de întrebare", a precizat Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din Romania.

"Statele membre ale Uniunii ar putea să își personalizeze condițiile. Unele ar putea să accepte variantele expuse, altele ar putea să impună necesitatea unui test la intrarea în țară. Și atunci, dacă nici după acest pas nu vom avea uniformitate măcar la nivelul statelor din Uniunea Europeană, vom avea în continuare probleme și circulația va fi în continuare îngrădită.

Sperăm să nu fie așa. Sperăm să nu se pună în pericol acordul de liberă circulație Schengen, în așa fel încât dacă treci prin trei state să ai trei condiții diferite și să blocheze în continuare circuitele și transportul pe distanțe medii și lungi.

Am auzit că România ar fi interesată de un acord bilateral cu Israel. Sperăm să se materializeze în curând și să apară asta și cu Turcia și cu alte țări. Mulți turiști români ar dori să călătorească acolo.

Și să nu fie nevoie în fiecare săptămâna să se documenteze, să poată să facă rezevari din timp, să existe un minim de predictibilitate în așa fel încât să vină o gură de oxigen pentru piața turistică", a mai declarat el. 

 

×
Subiecte în articol: certificat verde
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close