Antena 3 CNN Actualitate CFR va investi 471 de milioane de lei pentru modernizarea totală a Gării de Nord

CFR va investi 471 de milioane de lei pentru modernizarea totală a Gării de Nord

Cu acoperișul de gradat, cu mobilierul vechi și cu sălile de așteptare înghesuite, Gara de Nord, cea mai mare gară din România, pare să fie încremenită în anii comunismului. Ce lucrări de modernizare pregătește CFR.

CFR va investi 471 de milioane de lei pentru modernizarea totală a Gării de Nord
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Cristi Popovici    |    21 Ian 2023   •   20:10

CFR-ul pregătește aproape 100 de milioane de euro ca să modernizeze Gara de Nord. Cu acoperișul de gradat, cu mobilierul vechi și cu sălile de așteptare înghesuite, este cea mai mare gară din România și pare să fie încremenită în anii comunismului.

Reabilitarea vizată de autorități include și o zonă modernă de așteptare, cu sisteme de ventilație, spații comerciale atractive și spații verzi la interior.

Inaugurată în 1868 Gara de Nord a fost modernizată ultima dată în urmă cu 25 de ani. De atunci s-au făcut doar lucrări de mentenanță. Lipsa investițiilor se vede la tot pasul, de la acoperișul găurit și ruginit, până la mobilierul învechit.

"Îi urât tare și e foarte aglomerat. Să fie mai multe locuri de stat jos? Uite ăsta-i un lucru bun. Și nu acolo afară, aici în mai înăuntru", spune o femeie.

Sala de așteptare este groaznică. De obicei vin la timp ca să nu aștept, nici să nu-l pierd, dar este groaznică. Sala de așteptare nu știu, peroanele ar trebui cât de cât acoperite", mai spune cineva.

Trotuarul rulant din Gara de Nord, abandonat și distrus de vandal, reprezintă o rușine pentru CFR, dar și pentru Primăria Capitalei, care îl are în administrare din 2013.

Odată cu modernizarea gării, ar putea exista o speranță ca benzile rulante, care au costat 11 milioane de lei să fie refăcute.

CFR pregătește aproape 100 de milioane de euro pentru modernizarea totală a Gării de Nord

Momentan, compania a transmis SEAP documentația pentru licitația contractului de proiectare și execuție.

Cei de la CFR spun că se vor amenaja noi spații destinate serviciilor pentru călători, vor fi asigurate facilități pentru persoanele cu dizabilități și se vor crea spații verzi centrale, dar și o zonă modernă de așteptare pentru călători.

De asemenea, vor fi montate sisteme noi de ventilație și de încălzire și va fi modernizat sistemul de iluminat.

Gara de Nord e tranzitată de peste 20.000 de oameni pe zi. Odată contractul atribuit, modernizarea ar putea dura 2 sau 3 ani și s-a face etapizat, pentru a nu perturba mersul trenurilor.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close