x close

Chevron confirmă suspendarea activităţilor de la Siliştea. Protestatarii: Noi nu plecăm de aici!

de D.D.    |    17 Oct 2013   •   14:51
UPDATE - Reprezentanţii companiei Crevron au confirmat suspendarea activităţilor de la Siliştea, Vaslui, în urma protestului localnicilor. Oamenii n-au renunţat la proteste şi vor o dovadă scrisă.

"Chevron poate confirma astăzi (n.r. - joi) suspendarea activităţii în Siliştea, comuna Pungeşti. Prioritatea este să desfăşurăm activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea", se arată în comunicatul citat.

Mai multe dintre persoanele care protestează la Siliştea privesc cu scepticism anunţul Chevron şi spun că nu vor abandona protestul.

"Noi nu plecăm de aici", a spus o protestatară.
Aproximativ o sută de persoane din Siliştea (Vaslui) protestează, joi, pentru a patra zi consecutiv, în zona în care Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist. Firma angajată de companie să amenajeze platforma din zonă şi-a retras cele două utilaje aduse miercuri.

Localnicii din Siliştea au petrecut noaptea de miercuri spre joi în cortul amenajat în zona unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist. Protestatarii sunt hotărâţi să nu renunţe la proteste, transmite Mediafax.

"Vrem să vedem ce fac cei de la Bucureşti, să ia o decizie să scăpăm definitiv de Chevron, noi vom rezista în continuare. Am rezista ieri (n.r. - miercuri)când a fost atât de greu...nu plecăm sub nicio formă. Ne mint în continuare şi ne gândim să nu fie din nou vreo capcană aşa cum au încercat de câteva ori până acum", a spus Ioan Gâza, unul dintre protestatari.

Jandarmeria: Nu am folosit forţa împotriva protestatarilor din Vaslui


În cursul dimineţii de joi, societatea angajată de Chevron pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist şi-a retras din zonă cele două utilaje
- un excavator şi un buldozer - în huiduielile manifestanţilor.

Tot joi dimineaţă, la Siliştea au venit din nou prefectul de Vaslui, Radu Renga, şi şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, care au inspectat zona.

Localinică: "Femeile au fost lovite peste faţă"

"Drumul judeţean a fost deblocat, nimeni nu mai este în pericol, cetăţenii au apreciat că autorităţile au acţionat pentru a detensiona situaţia. Jandarmeria nu mai are obiectul muncii şi nu există niciun motiv pentru a rămâne acolo", a declarat prefectul Radu Renga.

Traficul pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni se desfăşoară cu dificiultate, maşinile fiind nevoite să treacă printre protestatari pentru a ajunge la destinaţii.

Peste 500 de persoane din Siliştea, judeţul Vaslui, au protestat, miercuri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist. În timpul manifestaţiei, mai mulţi localnici au leşinat.

La data de 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui, a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea.
Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Citeşte mai multe despre:

Gaze de sist
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati