Antena 3 CNN Actualitate Două tone de chiftele contaminate cu un pesticid cancerigen, retrase dintr-un mare lanț de magazine din România

Două tone de chiftele contaminate cu un pesticid cancerigen, retrase dintr-un mare lanț de magazine din România

Este alertă într-un mare lanț de magazine după ce autoritățile au descoperit două tone de chiftele care reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate.

Două tone de chiftele contaminate cu un pesticid cancerigen, retrase dintr-un mare lanț de magazine din România
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    04 Aug 2021   •   17:00

Se pare că acestea conțin oxid de etilenă, un pesticid interzis în Uniunea Europeană, pentru că este cancerigen. 

Consumate pe termen lung, aceste produse care conțin oxid de etilenă pot duce la tulburări cardiace, pulmonare sau chiar la cancer, spun medicii. 

”Este vorba despre 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezența de oxid de etilenă. Am fost notificați aseară de către un alt stat membru. Și pe această cale atrag atenția, în mod deosebit, lanțurilor de supermarketuri care au comercializat aceste chiftele să afișeze public la vedere care este tipul și lotul acestora, astfel încât consumatorii care îl au în frigider să îl poată returna sau să îl poată identifica, astfel încât să putem evita consumul acestor produse. 

Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi. Însă au fost comercializate aceste produse și de aceea rog public celelalte supermarketuri de îndată să afișeze la intrarea în magazin despre ce lot este vorba, astfel încât consumatorul să îl poată readuce.

Atrag atenția comercianților care comercializează în România produse alimentare că au obligația ca acestea să fie sigure. În cazul în care în acestea se depistează un risc, sunt obligați să informeze de îndată consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea unor platforme sau activității acelor supermaketuri. Nu ne jucăm cu siguranța cetățenilor ”, a declarat Mihai Ponea, directorul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

”Oxidul de etilenă este folosit pentru a distruge bacteriile din acei aditivi. Este ca un fungicid, ca un dezinfectant, folosit pentru a dezinfecta pe vapoare acei aditivi care se pun în înghețată, în chiftele, în produsele alimentare”, a mai explicat directorul ANSVSA.

Informare de la Lidl România

Update 17.00: Referitor la materialul difuzat astazi in cadrul programului de stiri, pe subiectul retragerii unor sortimente de chiftele, va informam ca Lidl Romania a comunicat catre ANSVSA urmatoarele:

Ca urmare a listei trimise azi, 4 august, de catre furnizor, dar si a declaratiei oficiale a acestuia, sortarea de chiftele cu tzatziki care a intrat in depozitele Lidl nu este impactata de rechemarea din alte tari europene. Cu toate acestea, Lidl Romania a retras aceasta marfa de la vanzare pentru a elimina din start orice potential risc pentru siguranta si sanatatea populatiei.
Sortarea chiftele grecesti cu masline nu a fost livrata catre Lidl Romania, aceasta se gaseste in depozitele producatorului Houdek si va fi distrusa, conform documentelor de trasabilitate puse la dispozitie de acesta.
Dorim sa subliniem inca o data faptul ca produsele care fac obiectul retragerii in alte tari europene nu au fost comercializate in magazinele Lidl Romania. Asiguram atat autoritatile, cat si clientii ca sanatatea si siguranta alimentara a populatiei sunt prioritare in activitatea Lidl Romania si sunt tratate cu cea mai mare seriozitate in tot ceea ce facem zi de zi.

×
Subiecte în articol: chiftele oxid de etilenă
Parteneri
Circulație blocată la metrou în București, după ce o persoană a căzut pe șine
x close