Antena 3 CNN Actualitate China îşi obligă PRIN LEGE avocaţii să jure credinţă Partidului Comunist

China îşi obligă PRIN LEGE avocaţii să jure credinţă Partidului Comunist

China îşi obligă PRIN LEGE avocaţii să jure credinţă Partidului Comunist
Sursa foto: Foto: wantchinatimes.com
22 Mar 2012   •   14:41

China a promulgat o nouă reglementare care constrânge avocaţii care îşi depun jurământul, să jure credinţă conducerii Partidului Comunist, a anunţat Ministerul Justiţiei pe site-ul său de Internet, relatează AFP.
   
Această dispoziţie, care se referă atât la noii avocaţi cât şi la cei care îşi reînnoiesc autorizaţia, a provocat un val de indignare în rândul practicanţilor acestei profesii şi pe microblogurile din China.
   
"Jur să îndeplinesc loial misiunea sacră de a fi credincios patriei, de a susţine conducerea Partidului Comunist Chinez, precum şi sistemul socialist", trebuie să declare de acum avocaţii atunci când depun jurământul.
   
Avocaţii chinezi, în special cei angajaţi pentru apărarea drepturilor civice, au fost adeseori luaţi la ţintă în cadrul campaniilor de reprimare a disidenţilor.
   
"Avocaţii nu sunt judecători sau procurori, ei nu fac parte din autoritatea publică şi ar trebui să fie loiali Constituţiei şi legilor şi să aibă o etică şi o disciplină profesională", a declarat pentru AFP avocatul Liu Xiaoyuan.
   
Avocaţii ar trebui să jure că garantează drepturile legitime şi interesele clienţilor lor, a adăugat Liu.
   
Alţi avocaţi chinezi, între care unii se află sub supravegherea poliţiei sau sunt hărţuiţi periodic de autorităţi, au refuzat să comenteze noile dispoziţii de teamă pentru siguranţa lor.
   
"Să îi ordoni unui avocat să depună un astfel de jurământ seamănă cu un atac împotriva statului de drept", a declarat un alt avocat sub acoperirea anonimatului.
   
"Statul afirmă că vrea să construiască un sistem judiciar conform Constituţiei, avocaţii ar trebui astfel să jure credinţă Constituţiei. Nu este drept să jure credinţă unui partid sau unei organizaţii politice", a continuat el.
  


×
Subiecte în articol: China partidul comunist Constitutie
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close