Antena 3 CNN Actualitate Ciclonul retrograd, vinovat de inundaţiile din nord-estul ţării

Ciclonul retrograd, vinovat de inundaţiile din nord-estul ţării

Ciclonul retrograd, vinovat de inundaţiile din nord-estul ţării
28 Iul 2008   •   08:52

România ia din nou contact cu efectele încălzirii globale. Inundaţiile din nord-estul ţării ar fi fost provocate de un ciclon retrograd, un fenomen nou pentru această zonă, informează Cotidianul. Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că, de luni, România nu va mai fi afectată de furtună, aceasta îndreptându-se spre est.

Ministerul Mediului e de părere că furtunile de tip ciclon sunt consecinţele încălzirii atmosferice.

?De câteva zile ne confruntăm cu un fenomen care seamănă cu un ciclon, precipitaţii-record în scurt timp şi furtuni?, a explicat Korodi Attila, ministrul Mediului, pentru Cotidianul.

Potrivit speciliştilor, ciclonii se formează mai ales în zonele defrişate, unde poluarea atinge cote semnificative. Aceştia spun că precipitaţiile abundente ce cad în scurt timp, denumite ?flash-flood? (inundaţii instantanee), sunt doar efectele ciclonului.

În ultimele zile, în mai multe zone din Moldova şi din Maramureş au fost furtuni violente şi precipitaţii-record, ce au dus la creşteri mari de debite pe râurile din nordul ţării, potrivit hidrologilor de la Institutul Naţional de Hidrologie.

?Problema este că, în cazul producerii fenomenului de flash flood, prognoza poate fi emisă înainte cu maximum şase ore, pe motiv că este un fenomen care se formează din senin şi care se propagă foarte rapid. În zonele defrişate, acest fenomen este violent, adică în Moldova şi în Bărăgan?, a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului de Hidrologie, pentru Cotidianul.

Fenomenul nu îi ia prin surprindere pe români. Cei de la Ministerul Mediului au avertizat, încă din 2005, asupra acestor tipuri de inundaţii. Autorităţile ar trebui să se ocupe atât de îndiguirea râurilor mari, cât şi de îndiguirea pâraielor, lucrări ce ar atinge 200 de milioane de euro.

?S-a construit foarte mult în zona inundabilă. Am dispus o verificare şi vom propune strămutarea celor care locuiesc acolo sau construirea de baraje pentru protejarea lor?, a explicat Marius Postelnicescu, directorul general al Apelor Române, pentru Cotidianul. S-au ridicat locuinţe aproape de albia majoră, lucru inadmisibil printre specialişti, a concluzionat Postelnicescu.

Sursă foto: www.sciam.com

Antena3.ro

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close