Antena 3 CNN Actualitate Cinci întrebări-cheie pentru viitorul agriculturii românești

Cinci întrebări-cheie pentru viitorul agriculturii românești

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut guvernului să intervină de urgență pentru a-i ajuta pe fermierii români, pentru că mulți dintre aceștia se zbat la limita subzistenței.

Cinci întrebări-cheie pentru viitorul agriculturii românești
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    10 Aug 2022   •   13:47

"Agricultura României nu este una săracă, ci prost gestionată, insuficient ajutată de stat. O arată datele dezastruoase ale balanței comerciale în cazul produselor alimentare. Țara noastră a exportat anul trecut produse în valoare de 2,1 miliarde de euro, însă a importat de 6,8 miliarde de euro. Vorbim despre un deficit uriaș, de 4,7 miliarde de euro, de unde desprindem concluzia că exportăm produse cu preț mic pe kilogram și importăm produse cu preț foarte mare pe kilogram. Cu alte cuvinte, exportăm materie primă și importăm produse procesate.

Potrivit estimărilor făcut de specialiștii în domeniu, consumul de produse alimentare al românilor este asigurat în proporție mai mare de două treimi din importuri.

Deși avem o producție agricolă bună la nivel european, la porumb boabe şi floarea soarelui România situându-se de multe ori pe primul loc în UE atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, de trei decenii fermierii români, dar mai ales micii producători se lovesc de aceeași problemă, anume de lipsa fabricilor de procesare a materiilor prime. Asta face ca peste 30% dintre micii producători să trăiască la limita sărăciei", spune FACIAS.

Solicitarea de sprijin pentru producători vine alături de cinci întrebări relevante pentru viitorul agriculturii din România.

"FACIAS a solicitat Ministerului Agriculturii să intervină urgent pentru a salva fermierii români și producția autohtonă de alimente si sa ne spuna:

  • Cum îi ajută pe fermierii români să se adapteze la pozițiile dominante din piață;

  • Ce sisteme de calitate sunt implementate la producători;

  • Care sunt planurile de dezvoltare pe 10-15 ani, și pe cicluri electorale, de doar 4 ani;

  • Când va introduce legislație coerentă pentru sprijinirea producătorilor români;

  • Ce programe are pentru producătorii români care vor să se asocieze.

Ministerul Agriculturii are obligația să actioneze pentru a-i sprijini pe producătorii români, altfel încât în anii care urmează deficitul comercial în privința produselor alimentare să scadă, iar românii să poată consuma mai multe produse autohtone de calitate, la prețuri competitive", transmite FACIAS într-un comunicat de presă.

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close