Antena 3 CNN Actualitate Cine a fost Florea Dumitrescu, fostul guvernator al BNR. Ce spunea despre conturile ascunse ale lui Nicolae Ceaușescu - VIDEO

Cine a fost Florea Dumitrescu, fostul guvernator al BNR. Ce spunea despre conturile ascunse ale lui Nicolae Ceaușescu - VIDEO

Cine a fost Florea Dumitrescu, fostul guvernator al BNR. Ce spunea despre conturile ascunse ale lui Nicolae Ceaușescu - VIDEO
16 Apr 2018   •   16:56

Fiu de agricultor chiabur, Florea Dumitrescu, 91 de ani, a fost timp de nouă ani ministru de Finanțe în regimul Ceaușescu și cinci ani Guvernator al Băncii Naționale a Republicii Socialiste România. Primul impuls de a se face finanțist i-a venit pentru că voia să scape de viața grea de acasă. Tatăl îl ceruse să facă doar câteva clase primare, pentru a trece mai repede pe salariu, ca să îl ajute la gospodărie. Dar destinul său era altul.

A pornit de jos, ca funcționar în Banca Națională și a ajuns să stea la masă cu cei mai mari bancheri ai lumii. Este primul ministru de Finanțe dintr-o țară socialistă membră CAER care a semnat acorduri cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, determinându-l pe Robert Mc- Namara, șeful Băncii Mondiale, să schimbe politica de creditare. A intrat în numeroase conflicte cu Ceaușescu, care i-a apreciat însă întotdeauna tonul franc. În cea mai „strânsă” discuție a fost la un pas să primească un glonț în cap pentru că ridicase vocea la dictator.

Citește și: A murit Florea Dumitrescu, fostul guvernator al BNR și ministru de Finanțe

Era în staff-ul de partid când România a început să achite întreaga datorie externă, după ce țara ajunsese în incapacitate de plată din cauza unei ambiții prostești a lui Ceaușescu.

Niciodată, în cei peste 20 de ani de când Mugur Isărescu conduce Banca Națională, fostul și actualul Guvernator nu s-au întâlnit, deși Florea Dumitrescu spune că ar fi multe de discutat.

”Sunt de meserie economist bancher, deci am terminat Finanțe Credite la Academia de Studii Economice. Am terminat facultatea în 1949. Sunt din județul Teleorman. Fiind crescut într-o comună, ai mei se ocupau cu agricultura, tatăl meu era agricultor. Avea 16 hectare de pământ, avea inventar agricol, plug, grapă. Tata fusese concentrat, a avut necazuri și nu avea bani să ne întrețină pe toți la școală. Dar eu mă săturasem de agricultură. Am vrut să fac carte. Am mers întâi la gimnaziu, apoi la Turnu Măgurele, unde era liceul comercial. Acolo am urmat patru clase în doi ani. Tata mă tot grăbea să ies pe salariu, să îi ajut pe ei. După ce am făcut clasa a opta am zis să dau și bacalaureatul. Nu l-am luat cu notă mare, dar l-am luat. Tata tot trăgea să merg acasa, dar eu am zis că merg și la facultate și am început cursurile. Noroc că s-a făcut reforma în facultate și în loc de patru, am făcut trei ani. Pentru mine asta însemna că treceam mai repede pe salariu. Am avut probleme în facultate, pentru că tata era chiabur. Apoi a fost încadrat ca dușman al poporului. Am fost cât pe aci să mă dea afară. Noroc că era un secretar în facultate care m-a ajutat. Aveam și note bune. Când am terminat cei trei ani de facultate, m-am închinat” povestea Florea Dumitrescu pentru evz.ro.

În 2016 a vorbit la ”Q&A” cu Alessandra Stoicescu, despre banii lui Nicolae Ceaușescu.

×
Subiecte în articol: BNR Nicolae Ceauşescu conturi
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close