Antena 3 CNN Actualitate Cine i-ar putea lua locul lui Mugur Isărescu, la șefia BNR: 'Sunt tipul finanțistului rebel'

Cine i-ar putea lua locul lui Mugur Isărescu, la șefia BNR: 'Sunt tipul finanțistului rebel'

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator din lume, și-a exprimat anul trecut dorința de a se retrage de la șefia Băncii Naționale Române. Cine i-ar putea lua locul? Zvonurile cu privire la posibilul înlocuitor se învârt în jurul a două nume: Florin Cîțu, actualul ministru al Finanțelor Publice ar fi propunerea liberarilor, iar senatorul Eugen Teodorovici din partea PSD.

Cine i-ar putea lua locul lui Mugur Isărescu, la șefia BNR: 'Sunt tipul finanțistului rebel'
de Cristina Tudorache    |    20 Iun 2020   •   17:33


Se pare că Eugen Teodorovici este susținut în special de liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care își dorește astfel să scape de potențialul contracandidat la șefia partidului.

Într-un interviu exclusiv pentru Antena 3, Eugen Teodorovici a menționat că ar putea face față funcției de guvernator al BNR, deși nu ar dori să o accepte.

Eugen Teodorovici, propunerea PSD pentru funcția de Guvernator BNR

Eugen Teodorovici a spus că nu trebuia discutată schimbarea lui Mugur Isărescu, fără să existe un potențial înlocuitor.

”Vreau să-mi spun părerea mea despre domnul Isărescu. Au fost multe discuții vorbe, eu nu stau să comentez chestia cu securiștii, cu informatori. (...) Anul trecut a fost votul pentru un nou mandat al domniei sale și se vorbea la noi în PSD că trebuie schimbat. În primul rând când vrei să faci o astfel de propunere, trebuie să te întrebi pe cine ai putea să pui. Mi-au zis ”te duci tu”. Nu mă duc eu pentru că eu sunt astăzi, cel puțin până la o anumită vârstă, voi fi tipul, omul finanțistul rebel, astfel. Sunt un om politic astăzi. Nu că n-aș putea să fac față, nu asta este problema. Dânsul trebuia să rămână în funcție mai ales că are și o are și o experiență foarte bogată fiind cel mai longeviv guvernator din lume și asta în ochii străinilor contează foarte mult, e un motiv de stabilitate.”, a spus Teodorovici, în cadrul unui interviu exclusiv pentru Antena 3, ce va fi difuzat duminică, de la ora 13.

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator din lume

Mandatul guvernatorului Isărescu a expirat în iunie 2019, când a și anunțat că ar fi cazul să se retragă. Cu toate acestea, el a acceptat să mai conducă Banca Națională încă doi ani, înă la alegerile parlamentare din 2020.

Guvernatorul BNR are 70 de ani și de-a lungul mandatelor sale a trecut prin multe situații delicate, de la hiperinflație și România riscând falimentul și până la criza globală și financiară din 2008.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat zilele trecute că Mugur Isărescu ar fi fost colaborator al Securității. Existau suspiciuni referitoare la activitatea de colaborat mai vechi, din care se pare că actualul guvernator al BNR ar fi turnat mai mulți diplomați străini, în special britanici și americani.

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu Eugen Teodorovici BNR
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close