Antena 3 CNN Actualitate Cine sunt țintele politice ale DNA care au fost achitate

Cine sunt țintele politice ale DNA care au fost achitate

Cine sunt țintele politice ale DNA care au fost achitate
25 Aug 2018   •   22:35

Acestea au fost țintele politice ale DNA în timpul mandatului Laurei Codruța Kovesi. Este vorba despre oameni politici de calibru din România, care au fost cercetați, trimiși în judecată, unii chiar arestați, iar apoi s-a decis că sunt nevinovați. 

Adriean Videanu a fost achitat definitiv în vara acestui an de către completul de 5 judecători de la Înalta Curte. Videanu a fost reținut în acest dosar la începutul anului 2015, arestat preventiv și ulterior pus sub control judiciar pentru ca la final, justiția să arate că fapta nu există. DNA acuzat-o în dosar și pe Alina Bica de favorizare a făptuitorului. Videanu a ales să părăsească definitiv scena politică după ce a fost declanșată această anchetă și să se dedice exclusiv afacerilor.

Spre deosebire de fostul său coleg de partid și de guvernare, Vasile Blaga, deși a stat un timp îndelungat în umbră, a revenit pe scena politică după ce a fost achitat în dosarul de corupție instrumentat împotriva sa chiar de către unitatea de elită DNA de la Ploiești. În octombrie 2016, Blaga a fost pus sub acuzare pentru trafic de influență și trimis în judecată. 11 luni mai târziu, Tribunalul București a decis achitarea. Odată cu asta, și afacerile familiei Blaga au revenit în forță. În același timp, Vasile Blaga a preluat informal controlul din actualul PNL.

Teoretic rivali politici, fostul premier, Victor Ponta, și actualul șef de la PNL, Ludovic Orban, au trei puncte în comun. Ambii au fost anchetați de DNA pentru fapte de corupție despre care instanțele de judecată au decis că nu există, ambii au fost achitați și totodată ambii luptă în prezent pentru dărâmarea Guvernului PSD. Atât Ponta, cât și Orban susțin practicile sistemului care le-a generat problemele penale.

Una dintre cele mai răsunătoare achitări înregistrate anul acesta de DNA este cea a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Magistrații au decis pe 22 mai să-l achite pe președintele Senatului în dosarul în care acesta a fost acuzat de mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă. Tăriceanu este liderul politic care și-a menținut constant poziția împotriva a ceea ce el numește „statul paralel”, atât înainte de anchetă penală la care a fost supus, cât și după achitare. 

Tot cu o atitudine constantă împotriva abuzurilor sistemului, a fost achitat și fostul judecător, Toni Greblă, trimis în judecată de DNA în dosarul rochiilor și al struților. Achitarea a avut loc în luna mai a acestui an, iar decizia instanței nu este definitivă.

Dan Radu Rușanu, fost președinte al ASF, a fost, la rândul său, achitat definitiv de instanță în dosarul Carpatica, în care a fost arestat preventiv. Rușanu nu se numără printre persoanele achitate care susțin sistemul. El a rămas, însă, membru activ al Partidului Național Liberal.

×
Subiecte în articol: DNA Kovesi
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close