Antena 3 CNN Actualitate Cioloş: Fără o majoritate clară care să îşi asume depolitizarea administraţiei, n-am făcut nimic

Cioloş: Fără o majoritate clară care să îşi asume depolitizarea administraţiei, n-am făcut nimic

Cioloş: Fără o majoritate clară care să îşi asume depolitizarea administraţiei, n-am făcut nimic
Sursa foto: foto: Agerpres
05 Dec 2016   •   12:30

Premierul Dacian Cioloş a declarat luni că este nevoie de o reformă a administraţiei publice, care să presupună depolitizarea acesteia şi să asigure accesul la funcţii de conducere funcţionarilor "oneşti şi profesionişti", potrivit Agerpres.

"E nevoie de această reformă a administraţiei. (...) E important pentru oamenii oneşti şi profesionişti din administraţie să ştie că pot accede la o funcţie de conducere dacă sunt competenţi şi că nu au nevoie, neapărat, totdeauna, de susţinerea unui partid politic, sau că locul nu le este luat de cineva care vine din exterior, care nu are nicio cunoştinţă de administraţie dar e pus acolo de un partid din alte motive decât pentru a conduce în mod performant administraţia", a afirmat Cioloş la Adevărul Live.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea ca depolitizarea administraţiei să fie asumată de o majoritate politică în Parlament.

"Fără o majoritate clară care să îşi asume această depolitizare, ea nu va fi decât praf în ochi, aşa cum a fost şi în anii trecuţi, în sensul în care recunoaştem doar de faţadă faptul că vrem depolitizare, dar când ajungem la guvernare facem tot posibilul să ocolim legea sau facem mici modificări în legislaţie pentru a crea excepţii care, cu timpul, devin regulă în modul de numire în funcţiile de conducere sau în modul de recrutare. Atunci n-am făcut nimic. Ne furăm căciula şi continuăm perpetuarea unui stat slab în care cetăţeanul nu are încredere", a adăugat Cioloş.

Prim-ministrul a vorbit şi despre faptul că trebuie clarificată legislaţia şi procedurile în administraţie pentru că, din cauza neclarităţilor, nimeni "nu mai semnează nimic".

"Cred că e importantă această claritate în modul de funcţionare a administraţiei, pentru ca procedurile să fie clare, pentru că, în momentul de faţă, datorită procedurilor neclare, aproape nimeni nu se mai angajează la nimic, nu mai semnează nimic, nu ştim cine e responsabil cu ce. Avem nevoie de o claritate a relaţiilor între instituţii şi toate lucrurile astea vor fi abordate într-o reformă a administraţiei, vorbesc de administraţia la nivel central în primul rând", a precizat premierul.

Întrebat dacă lipsa asumării unor decizii administrative este cauzată şi de anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Dacian Cioloş a replicat: "E doar un efect. Nu cred că e cauza problemelor din administraţie implicarea DNA-ului".

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close