Antena 3 CNN Actualitate Ciprian s-a trasformat în erou, în iadul viiturilor. Marcel Vela l-a promovat pe pagina sa: 'Cei care salvează o viață, salvează o lume întreagă'

Ciprian s-a trasformat în erou, în iadul viiturilor. Marcel Vela l-a promovat pe pagina sa: 'Cei care salvează o viață, salvează o lume întreagă'

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a povestit pe pagina sa despre eroul Zilei - Ciprian, un pompier din Bistrița-Năsăud, care a ajutat la salvarea mai multor suflete în localitatea Rodna, grav afectată de viiturile ce au avut loc luni, 23 iunie.

Ciprian s-a trasformat în erou, în iadul viiturilor. Marcel Vela l-a promovat pe pagina sa: 'Cei care salvează o viață, salvează o lume întreagă'
de Cristina Tudorache    |    24 Iun 2020   •   21:40

În localitatea Rodna s-a produs o viitură extrem de puternică şi mai multe familii erau blocate în case, fiind în pericol iminent. Ciprian a răspuns cu promptitudine apelului făcut de comandantul unității, deși era în afara orelor de program. ”Ciprian ieșise dintr-o tură extenuantă de 24 de ore, în care, alături de colegii săi, au intervenit să îi salveze pe cei năpăstuiți de inundații. După doar câteva ore, a fost trezit din somn de către comandantul unității.

-Ciprian, trebuie să mergem urgent în localitatea Rodna. S-a produs o viitură puternică, iar mai multe familii sunt blocate în case. Apa crește foarte repede și dacă nu intervenim repede se poate produce o nenorocire. Am alertat toată unitatea…
În mai puțin de 30 de minute, zeci de pompieri salvatori erau adunați în zona afectată, iar comandatul i-a împărțit în mai multe echipe. Viitura creștea în intensitate, iar mulți oameni erau prinși în case.
- Avem o casă în care sunt blocate 6 persoane. Doi sunt copii extrem de mici. Aveți mare grijă, trebuie să-i scoatem pe toți teferi de acolo.”, a scris Marcel Vela pe Facebook.

Ciprian are o experiență de peste 14 ani în salvare de persoane și câteva mii de intervenții la activ

Ministrul Marcel Vela povestește cum s-a desfășurat operațiunea de salvare a oamenilor izolați în case de furia apelor. Marţi seară, 14 adulţi şi 6 copii au fost salvaţi din case de pompieri. 

”Ajunși la fața locului în doar câteva minute, și-au dat seama că intervenția trebuia să fie foarte rapidă, dar și cu foarte mare atenție. Casa de vis-a-vis era pe punctul de prăbușire, iar apa creștea.
Ciprian s-a legat cu cordelina, a traversat curtea și a pătruns în casă. Acolo se aflau un bărbat, 3 femei și cei doi copii. Un pui de om de doar câteva luni și sora sa de doi ani. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să-i calmeze.
- Stați liniștiți că totul va fi în regulă. Veți ieși împreună cu mine, dar nu vreau sa vă panicați. Trebuie să fim foarte atenți. Curentul este foarte puternic și orice clipă de neatenție ne poate pune în primejdie. Pe copii îi voi purta eu în brațe, e mai sigur așa. Am doi copii acasă și știu ce înseamnă grija părintească!

Intervenția a fost una extrem de dificilă, dar din fericire Ciprian, alături de colegii săi salvatori, au reușit să îi ducă pe toți în siguranță.

În total, în localitatea Rodna, pompierii salvatori din cadrul ISU Bistrița-Năsăud au salvat în doar câteva ore câteva zeci de persoane și animale.

A fost o misiune pe deplin reușită.

La miezul nopții, Ciprian a fugit spre casă, la familia sa, dar a fost informat că e posibil ca în zona unde locuiește să se producă altă viitura. Din fericire, nu s-a produs ceva similar ca în Rodna.

Astăzi se afla din nou la datorie. Deși era liber, s-a alăturat colegilor pentru a interveni în alte localități afectate de această nenorocire.”, a mai scris Marcel Vela, care a precizat că ”aceștia sunt eroii zilelor noastre. Sunt cei care salvează vieți și intervin acolo unde nu mai este nici o speranță. Cu siguranță, putem spune că cei care salvează o viață, salvează o lume întreagă.”, a încheiat ministrul Internelor.

×
Subiecte în articol: Marcel Vela Eroul Zilei Rodna
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close