Antena 3 CNN Actualitate Circa 1.000 de persoane au participat la prima paradă de Saint Patrick's Day din Capitală

Circa 1.000 de persoane au participat la prima paradă de Saint Patrick's Day din Capitală

Circa 1.000 de persoane au participat la prima paradă de Saint Patrick's Day din Capitală
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
17 Mar 2013   •   20:48

Aproximativ 1.000 de persoane au participat, duminică, la prima paradă de Saint Patrick's Day din Bucureşti, care a pornit din faţa Ateneului Român, pe Calea Victoriei şi s-a oprit în Centrul vechi.
   
În jurul orei 15.30, când era anunţat debutul paradei, câteva sute de persoane se strânseseră în Piaţa George Enescu, unde au fost aduse 10 autoutilitare decorate pentru celebra sărbătoare irlandeză. Pe cinci dintre aceste platforme mobile erau scrise cu litere din lemn mari, colorate, cuvintele "Happy Saint Patrick Day Romania" ("La mulţi ani de Sfântul Patrick, România!"), iar pe celelalte se aflau mulaje colorate din lemn reprezentând un trifoi, o oala cu galbeni, o harpă, o cruce celtică, alături de un model de cruce din Cimitirul vesel de la Săpânţa. Potrivit organizatorilor, carele au fost decorate de studenţii Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi de membrii Teatrului de Artă Bucureşti.
   
Cei mai mulţi dintre cei prezenţi purtau câte un obiect sau accesoriu vestimentar verde, unii pregătindu-şi în schimb ţinute speciale pentru sărbătoarea Sfântului Patrick, cu pălării mari, peruci şi ochelari.
   
În Piaţa George Enescu erau adunate şi mai multe ansambluri folclorice româneşti - Ansamblul Folcloric Săpânţa, două grupuri de cimpoieri, din Vrancea şi Vaslui -, trupa Ad Hoc, precum şi formaţia Coras din Irlanda şi dansatorii din trupa Irish Way.
   
Parada s-a pus în mişcare în jurul orei 16.00, pe parcurs strângându-se aproximativ 1.000 de oameni, care au mers pe lângă carele alegorice. Pe parcursul paradei au avut loc două opriri, spectatorii asistând la reprezentaţii de dansuri irlandeze şi de muzică românească la cimpoi. În restul timpului, oamenii au mers în linişte şi au imortalizat evenimentul cu camere video şi telefoane mobile.
   
Parada s-a oprit în cele din urmă la intersecţia dintre Calea Victoriei şi strada Lipscani. Autoutilitarele şi-au continuat drumul, iar oamenii au intrat în Centrul vechi, unde ziua Sfântului Patrick este sărbătorită în continuare cu un concert în aer liber, la care sunt invitate atât trupe irlandeze, cât şi româneşti.
   
Ordinea şi paza la eveniment au fost asigurate de jandarmi şi poliţişti locali.
   
Parada de duminică a fost punctul culminant al festivalului dedicat Sfântului Patrick la Bucureşti, anul acesta, organizat pentru a marca preşedinţia irlandeză a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul a constat într-o serie de manifestări culturale şi artistice care a debutat vineri, cu un bal de gală, ce i-a avut ca invitaţi, printre alţii, pe soprana Felicia Filip, trupa de dans irlandez The Irish Way şi formaţia de muzică tradiţional irlandeză Coras. Bucureştenii s-au mai putut bucura de spectacole de dans specific irlandez şi un concert cu o serie de tineri cântăreţi din Irlanda la sala ArCuB.
   
De asemenea, Palatul Parlamentului a fost iluminat festiv, vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 19.45 - 23.30, în culoarea verde, pentru a marca această sărbătoare. Palatul Parlamentului va fi iluminat în verde şi duminică, în acelaşi interval orar.
   
Parada de Saint Patrick's Day este o tradiţie atât în Irlanda, cât şi în străinătate.  După marea foamete din secolul al XIX-lea, cauzată de lipsa cartofilor, un val de emigranţi a părăsit Irlanda, iar parada de Saint Patrick's Day a devenit modalitatea acestora de a-şi manifesta identitatea. Pornind de la tradiţie, au început să se organizeze peste tot în lume parade, care au ajuns să îi includă pe toţi cei care împărtăşesc aceleaşi valori.
   
"În mod surprinzător, St Patrick's Day a fost sărbătorită prima dată de către imigranţii irlandezi din America ce duceau dorul ţinuturilor natale. După mai bine de 250 de ani de la prima ediţie, St Patrick's Day a devenit cea mai mare sărbătoare a diasporei din întreaga lume, iar acum peste 80 de milioane de oameni celebrează în fiecare an Ziua Naţională a Irlandei. Deoarece St. Patrick's Day este sărbătoarea care uneşte practic toţi imigranţii din lume, a celebra această zi în România este o modalitate de a-i conecta pe cei de aici cu prietenii şi rudele care acum trăiesc în afara graniţelor", a spus David Costello, şeful adjunct al Misiunii irlandeze în România, într-un comunicat remis MEDIAFAX înainte de debutul festivalului.
   
Partenerii oficiali ai Festivalului Saint Patrick 2013 sunt Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul de proiecte culturale ArCub, Asociaţia Ireland România Network şi casa de discuri Roton.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close