Antena 3 CNN Actualitate Circa 1.000 de persoane protestează, a treia zi consecutiv, faţă de proiectul de la Roşia Montană

Circa 1.000 de persoane protestează, a treia zi consecutiv, faţă de proiectul de la Roşia Montană

Circa 1.000 de persoane protestează, a treia zi consecutiv, faţă de proiectul de la Roşia Montană
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    03 Sep 2013   •   22:50
Update 22.50 - Aproximativ 1.000 de persoane protestează, marţi seară, pentru a treia zi la rând, la Universitate, în Piaţa 21 Decembrie 1989, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.
 
Manifestanţii au venit din nou la Universitate, la fântână, cu steaguri naţionale şi cu pancarte pe care au scrise mesaje împotriva proiectului minier şi a Guvernului, precum: "Legea distrugerii Roşiei Montane. Nu în numele meu", "Jos sclavia", "Ei, aur! Noi, cianură!", "Nu faceţi ketchup din Roşia Montană!", "Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roşia Montană" şi "Ponta eşti un lingou".
 
Totodată, ei scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă", "România, stat poliţinesc", "PDL - USL aceeaşi mizerie" şi "Demisia", potrivit Mediafax.
 
Un cordon de jandarmi blochează accesul protestatarilor pe bulevard, din care o prima bandă este ocupată pentru desfăşurarea unor lucrări. Ca şi la protestele de duminică şi luni, jandarmii au securizat locul de desfăşurare şi nu intervin atâta timp cât nu există manifestări violente.
_____________________________________

Ştirea iniţială 21.02

Aproximativ 100 de persoane protestează marţi, pentru a treia consecutiv, în Piaţa Universităţii faţă de exploatarea de la Roşia Montană şi a gazelor de şist, potrivit Agerpres.
 
Jandarmeria asigură ordinea la protestul neautorizat care a început în jurul orei 19.00, iar până în prezent nu s-au înregistrat incidente. 
 
Câteva mii de persoane au manifestat duminică şi luni în Capitală, împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană şi a gazelor de şist. 

Protestul de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică şi luni în alte oraşe din ţară, a avut loc după ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
 
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
 
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
 
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
 
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana proteste rosia montana

Prețul gigacaloriei pentru populație a crescut la 1 aprilie 2022

Cât o să ne coste încălzirea pentru un apartament cu două camere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close