Antena 3 CNN Actualitate Circa 73% dintre români au renunţat în 2010 la îngrijire medicală, din lipsă de bani

Circa 73% dintre români au renunţat în 2010 la îngrijire medicală, din lipsă de bani

Circa 73% dintre români au renunţat în 2010 la îngrijire medicală, din lipsă de bani
Sursa foto: Foto: plusinfinit.blogspot.com
17 Mar 2012   •   18:38

Circa 73% dintre români au renunţat în 2010 la îngrijire medicală din cauza lipsei banilor, conform unui comunicat al Asociaţiei Române a Producătorilori Internaţionali de Medicamente, citat de Agerpres.

"Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează", a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct al asociaţiei.

Femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74.9% din respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare.

În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, 89.4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie.

La polul opus, cel mai greu sunt dispuse să renunţe la îngrijire medicală persoanele cu vârsta între 35 - 49 de ani. Astfel că, 70.2% dintre respondenţi au declarat că nu au vizitat medicul atunci când au avut nevoie, din raţiuni economice.

"Acest lucru are un impact asupra societăţii, pentru că un om bolnav nu va avea aceeaşi contribuţie la economia naţională ca un om sănătos. Studiile arată că fiecare 100 de români pierd 16 ani de viaţă activă din cauza condiţiilor precare ale sistemului de sănătate. Iar această situaţie nu este una recentă. Conform unui raport făcut de Banca Mondială în anul 2005 privind sistemul de sănătate din România, gospodăriile cu venit minim pe economie erau de două ori mai dispuse să renunţe la îngrijire medicală decât celelalte", a spus Cristian Luţan.

×
Subiecte în articol: romani varsta contributie Sistem
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close