Antena 3 Actualitate Circa trei tone de peşte mort, după ce un baraj de pe râul Jiu a fost deversat

Circa trei tone de peşte mort, după ce un baraj de pe râul Jiu a fost deversat

15 Iun 2009   •   15:21
Circa trei tone de peşte mort, după ce un baraj de pe râul Jiu a fost deversat
Sursa foto: rau

Câteva tone de peşti au murit, luni, după ce un baraj de pe râul Jiu, din apropiere de Târgu Jiu, a fost deversat pentru lucrări de întreţinere. Golirea barajului a durat câteva ore, timp în care peştii au fost lăsaţi să se zbată în apa plină de mâl.

Lacul a fost acoperit, în proporţie de 90%, cu praf de cărbune provenit din Valea Jiului, informează Mediafax.

Potrivit şefului Asociaţiei Pescarilor din Gorj, Nicolae Tonca, moartea celor aproximativ trei tone de peşti putea fi evitată, în cazul în care deversarea barajului se făcea treptat.

"Dacă se făcea deversarea în două-trei trepte se evita acest dezastru. Apa se putea scurge mai uşor, dacă eram anunţaţi puteam face un plan comun, puteam să mutăm peştii dintr-o zonă în alta a lacului, puteam face ceva. Aşa, în schimb, peştii care scapă vii din baraj mor după ce trec prin apa turbionată de debitul puternic de la ieşirea din lac, acolo unde curenţii sunt extrem de puternici", a declarat Tonca.

Asociaţia Pescarilor intenţionează să ceară despăgubiri companiei Hidroelectrica.

Pe de cealaltă parte, directorul sucursalei din Târgu Jiu a Hidroelectrica, Adrian Miulescu, susţine că în apă nu ar exista peşti morţi.

Acesta a declarat că deversarea barajului a fost realizată în baza unui plan aprobat anterior de Apele Române.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj au început o investigaţie. Aceştia vor verifica dacă Hidroelectrica deţinea toate avizele necesare.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close