Antena 3 CNN Actualitate Circuitul şpăgii la Siret. Vameşii câştigau din şpăgi, pe zi, mai mult de un salariu lunar

Circuitul şpăgii la Siret. Vameşii câştigau din şpăgi, pe zi, mai mult de un salariu lunar

Circuitul şpăgii la Siret. Vameşii câştigau din şpăgi, pe zi, mai mult de un salariu lunar
Sursa foto: Foto: antena3.ro
24 Noi 2011   •   22:43

Salariu mic, de bugetar, şpagă mare, de poliţist de frontieră. Ofiţerii şi agenţii de la vama Siret câştigau pe zi, din mite, mai mult decât un salariu lunar. Şpaga se împărţea zilnic pe o canapea. Remuneraţia era calculată în funcţie de grad şi riscul asumat ''la cerere''.

După o zi de "muncă", foarte relaxaţi, cei doi agenţi de poliţie de frontieră, se pun pe numărat.  Mototoliţi, banii se împart pe grămăjoare de sute de lei, euro, dolari sau lire sterline. Totul pe o canapea, chiar în sediul Biroului Vamal Siret.

După câteva minute canapeaua se umple de grămăjoare de bani. În mită, nimeni nu e egal, aşa că şpaga se ia în funcţie de grad şi de cât a riscat fiecare. O singură regulă: toată lumea să fie multumită.

La final se ajunge 12 pacheţele cu sume curpinse între 800 şi 2500 de lei. În condiţiile în care un agent câştiga între 900 şi 1500 de lei pe lună, iar un ofiţer între 1400 şi 2500 de lei.

După o singură tură, agenţii, ofiţerii şi vameşii de la Siret plecau acasă cu încă un salariu. Până pe 3 februarie.
 
Filajul a durat 6 luni. În tot acest timp, la Siret s-a ajuns la un prejudiciu de aproape 4 milioane de lei.

În urma celor 270 de percheziţii la Siret, Albiţa, Naidaş, Moraviţa şi Deta, 249 de vameşi au fost trimişi în judecată. Nimeni însă nu mai este în arest. Paguba a rămas, iar suma totală a şpăgilor a fost de ordinul sutelor de mii de euro.

 


×
Subiecte în articol: vamesi mita Siret Deta
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close