Antena 3 CNN Actualitate Cireşoaia - satul românesc unde se câştigă bani buni de pe urma exportului de cireşe

Cireşoaia - satul românesc unde se câştigă bani buni de pe urma exportului de cireşe

Cireşoaia - satul românesc unde se câştigă bani buni de pe urma exportului de cireşe
19 Mai 2012   •   23:24

Străinii sunt înnebuniţi după cireşele româneşti. Mai mulţi comercianţi de peste hotare s-au interesat deja de roadele ţării noastre. Satul bistriţean Cireşoaia, este, aşa cum îi spune şi numele, raiul cireşelor. În fiecare an, după cules, roadele se adună în mijlocul satului, iar comerciaţii aleg ce şi cât să cumpere.

Nu există casă în sat care să nu aibă câţiva pomi fructiferi. Cele peste 400 de familii din localitate au reuşit, în ultimii ani, să-şi vândă fructele la export, direct din curte. Şi anul acesta, câţiva comercianţi străini aşteaptă deja recolta. 

La ei în ţară, iarna a distrus livezile, aşa că sunt nevoiţi să cumpere cireşe din străinătate. Adică de la noi din ţară. Motiv pentru care producătorii din Cireşoaia speră să obţină un preţ mai bun la fructe vara aceasta.

Oamenii reuşesc, într-un an bun, să câştige suficienţi bani din cireşe pentru a-şi întreţine familiile şi livezile, până când pomii rodesc din nou. Nu este tocmai uşor, dacă ne gândim că doar jumătate din încasări rămân în buzunarele oamenilor.

Singura mâhnire a oamenilor este că cireşele lor nu sunt atât de apreciate la noi în ţară pe cât şi-ar dori ei. Românii cumpără cireşele mari şi frumoase, dar mai puţin gustoase din import.

Primele cireşe se coc în cel mult o lună. Dacă vremea ţine cu producătorii, până la sfârşitul lui iunie, tarabele din pieţe vor fi încărcate cu fructe româneşti.



×
Subiecte în articol: cirese straini
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close