Antena 3 CNN Actualitate CITR vrea să deturneze ilegal plățile de reasigurare de la EIG Re și să lase românii vătămați cu buzunarele goale (P)

CITR vrea să deturneze ilegal plățile de reasigurare de la EIG Re și să lase românii vătămați cu buzunarele goale (P)

CITR nu are dreptul legal de a obține beneficii de reasigurare datorate cetățenilor afectați în accidente de mașină

CITR vrea să deturneze ilegal plățile de reasigurare de la EIG Re și să lase românii vătămați cu buzunarele goale (P)
de Georgiana Adam    |    25 Apr 2024   •   14:29

FGA și BAAR sunt singurele părți legitime în dosarul privind contractul de reasigurare, dar până în momentul de față nu au solicitat beneficiile de reasigurare de la EIG Re și au evitat propunerile reasiguratorului de a plăti aceste fonduri.

Lichidatorul companiei Euroins România a dublat din pix pretențiile față de Euroins România

Nu există transfer de active din România în Bulgaria. Euroins România a plătit o primă de reasigurare către EIG Re în schimbul plăților daunelor curente și viitoare, a căror valoare ar putea depăși cu mult valoarea acestei prime.

Afacerile noastre din regiune continuă să se dezvolte bine, în ciuda atacului împotriva noastră în România.

La mai bine de un an după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a revocat licența și a provocat falimentul Euroins România, anterior un asigurător de top pe piața din România, spațiul public este încă plin de știri și informații false, precum și de declarații manipulatoare și interpretări emise de părțile implicate în acest caz.

Recent, CITR, lichidatorul Euroins România, a devenit deosebit de activ în acest sens.

Eurohold, proprietarul Euroins Insurance Group (acționarul Euroins România), continuă să susțină afirmația inițială că atacul împotriva Euroins România a fost organizat și orchestrat ilegal de un grup de oameni cu putere de decizie care, făcând acest lucru, au încălcat legea și au încercat să sustragă bunurile companiei, provocând prejudicii atât clienților asigurați, cât și părților vătămate.

Assen Christov, Președintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold, prezintă punctul de vedere al grupului și al său asupra problemelor fierbinți și ultimelor evenimente din jurul cazului Euroins România.

CITR a publicat recent un raport despre motivele retragerii licenței Euroins România și urmărirea falimentului asigurătorului? Cum ați comenta concluziile lor din acest raport și actele lichidatorului în ansamblu?

În primul rând, permiteți-mi să încep prin a spune că CITR este un lichidator complet ilegal. Nu a fost desemnat legal și a comis acte ilegale în procesul de lichidare și încasare a activelor Euroins România. Odată cu publicarea recentului așa-zis raport privind cauzele falimentului companiei românești, CITR încearcă să-și acopere acțiunile ilegale și să comită altele noi.

De ce este CITR ilegal? CITR a aprobat peste 2 miliarde de lei creanțe potențiale de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) al României. Menționez că, de la retragerea licenței Euroins România și de când CITR a intrat în societatea românească ca lichidator temporar, FGA este singurul responsabil de procesarea și plata daunelor de la asigurător, iar Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) poartă responsabilitatea celor aflați sub cartea verde. Toate părțile vătămate ar trebui să solicite despăgubiri acestor două instituții (FGA și BAAR) și ar trebui să fie despăgubite 100% pentru daunele în valoare de până la 100.000 EUR și o parte proporțională pentru ceea ce depășește această sumă, în funcție de anumite cereri de reasigurare.

FGA și BAAR precum și persoane fizice sau juridice care  ca despăgubiri sume mai mari de 100.000 EUR sunt singurii care ar putea fi reprezentanți legitimi în adunarea creditorilor și singurii creditori legitimi cu referire la daunele în fața CITR. În schimb, CITR a aprobat despăgubiri mici și suplimentare în valoare de peste 1,2 miliarde de lei pentru o varietate de părți vătămate. Acestea sunt aceleași daune pentru care FGA a pus deja deoparte rezerve. Pe scurt, CITR a dublat pur și simplu pretențiile față de Euroins România - o dată în mod direct și a doua oară prin FGA, acordând chiar drept de vot în adunarea creditorilor unora dintre acele părți vătămate care fuseseră deja despăgubite prin FGA. Avem o referință la aceste informații. De fapt, avem o dublare a voturilor în adunarea generală a creditorilor, o dată prin FGA și încă o dată direct prin părțile vătămate. Aceasta este una dintre infracțiunile comise de CITR pentru a fi numit lichidator judiciar.

CITR nu a făcut nimic pentru a încasa creanțele și numerarul în parte din activele Euroins România. Le-am adus la cunoștință aceste creanțe, dar lichidatorul nu le-a căutat până în prezent. La data revocării licenței, 17 martie 2023, Euroins România avea creanțe în valoare de 90 milioane lei de încasat de la Fondul de Garantare al României și creanțe în valoare de 62 milioane lei de recuperat de la brokerii de asigurări. Separat, avea 37 de milioane de lei numerar și echivalente de numerar în conturile sale curente bancare. Avea aproximativ aceeași cantitate de daune de recuperat de la alți asigurători și persoane asigurate. TBI Bank a transferat 20 de milioane de lei asigurătorului român de la 1 iulie. CITR ar trebui să fie întrebat unde sunt acești bani și ce s-a făcut cu ei.

În raportul său, lichidatorul spune că a primit doar 5,7 milioane de lei din încasările activelor Euroins România. La data de 17 martie 2023, Euroins România deținea peste 150 de mașini cu vechimi cuprinse între 1 și 3 ani. Să presupunem că acești 5,7 milioane de lei au fost obținuți din vânzarea acestor mașini și toate au fost deja vândute. Se pare că CITR a câștigat în medie doar 7.600 EUR per mașină. Aceasta este o batjocură. În activele Euroins România existau proprietăți în valoare de peste 3 milioane EUR. Firma deținea, de exemplu, o proprietate de câteva sute de metri pătrați în centrul Bucureștiului. Numai acea proprietate valora mai mult de 3 milioane de lei. În mai multe rânduri, reprezentanții noștri au atras atenția CITR asupra faptului că activele Euroins România au fost vândute la prețuri foarte reduse și că în realitate, au fost date de pomană. Răspunsul sindicului a fost că a cerut urgent bani pentru salarii. Salariile pentru cine? Pentru angajații CITR? Rezultă că, furând activele Euroins România, CITR asigură salariile angajaților lor.

Potrivit informațiilor noastre, CITR a semnat un acord de comutare cu un important reasigurător german, renunțând la 15% din valoarea oricărei pretenții formulate împotriva Euroins România. Nu numai că nu era legal îndreptățită să facă acest lucru, dar în momentul în care a negociat această măsură nu avea drepturi asupra acestui contract de reasigurare.

Toate cele menționate mai sus fac din CITR un lichidator nelegitim care a profitat de eroarea profesională a ASF de a revoca licența Euroins România fără a oferi companiei șansa de a-și reveni, presupunând că a avut o problemă, ceea ce este cu totul alt subiect. În practică, cu activele Euroins România, CITR își îmbogățește foarte mult proprietarii și angajații. Acest lucru se întâmplă în fața tuturor, fără ca nimeni să fie atent.

În ceea ce privește procesele, am lansat mai multe, inclusiv în Bulgaria. Există un dosar de arbitraj la Sofia pe contractul de reasigurare. CITR a angajat avocați de frunte și bine plătiți, dar chiar și acestor avocați le va fi greu să apere acțiunile ilegale ale lichidatorului. Vom continua să afirmăm în instanță poziția noastră conform căreia CITR nu poate pretinde banii părților vătămate și va proteja fondurile acelor părți de încălcări. De asemenea, vom continua să căutăm despăgubiri pentru pierderile suferite de investiția noastră în România în litigiul pe care îl urmărim. De asemenea, împotriva unor persoane române au fost deschise proceduri preliminare.

ASF înainte și acum CITR continuă să susțină că proprietarii Euroins România au cesionat activele companiei către EIG Re în Bulgaria, arătând că contractul de reasigurare semnat de cele două companii este unul dintre motivele falimentului companiei românești?

O minciună care a fost repetată și răspândită intenționat anterior de fosta conducere a ASF și acum de CITR.

Vreau să subliniez clar că nu au fost cesionate active sau rezerve prin încheierea acestui acord de reasigurare, așa cum a fost comentat și vehiculat în mod constant. De fapt, nu au fost transferate active din România în Bulgaria.

Foarte simplu și clar: Euroins România a plătit cu fonduri proprii, inclusiv sub formă de daune în baza unor contracte de reasigurare pe care unii experți din ASF nu le-au recunoscut, o primă de reasigurare către EIG Re. Această primă poate părea mare, dar în schimbul ei EIG Re s-a angajat să plătească despăgubiri care ar fi putut ajunge la o sumă mult peste acea primă plătită de Euroins România. Motivul este că experții EIG Re au considerat că, din cauza presiunii ASF, rezervele Euroins România au fost excesiv de umflate. Până în prezent, această declarație a fost validată deoarece avem dovezi despre aceasta.

După cum am menționat, față de FGA au fost solicitate daune în valoare de 2 miliarde de lei. CITR a aprobat despăgubiri pentru încă 1,2 miliarde lei. După cum am menționat, aceste pretenții sunt dublate - valoarea reală a daunelor este de 1,8-2 miliarde de lei, dar sunt cifrele mari care sunt promovate peste tot pentru a justifica activitățile ostile ale conducerii anterioare a ASF față de Euroins România precum și cele de CITR.

CITR contestă în instanță contractul de reasigurare cu EIG Re, solicitând rezilierea acestuia pentru a recupera o parte din primele plătite de Euroins România reasiguratorului sau beneficiile de asigurare corespunzătoare.

Aș dori să subliniez clar că în cazul revocării licenței Euroins România, lichidatorul nu are dreptul să obțină nicio prestație de reasigurare. Din nou, CITR nu are drepturi la orice beneficii de reasigurare și nu ar putea fi parte legală în acest caz. Chiar daca încetează contractul de reasigurare, beneficiile din acest contract de reasigurare se datorează păgubiților sau oricui are obligația de a le plăti - in acest caz, FGA si BAAR.

Până în prezent, FGA și BAAR, care ar putea fi acceptate ca părți legitime în cazul privind contractul de reasigurare, nu au solicitat aceste beneficii de reasigurare. Mai mult și mai interesant, EIG și EIG Re au propus de cel puțin patru ori către FGA și BAAR, cu copie către ASF și alte instituții ale statului român, opțiuni de plată a acestor prestații de reasigurare către părțile vătămate din România. La mai bine de un an de la revocarea licenței Euroins România, niciuna dintre instituțiile legitime în acest caz - GF și BAAR, nu a solicitat aceste fonduri.

EIG Re a suspendat contractul de reasigurare în ziua în care licența Euroins România a fost revocată și a fost solicitată lichidarea. Acest lucru a fost făcut tocmai pentru a proteja fondurile asiguraților români.

Dacă reasigurătorul ar fi trebuit să plătească despăgubiri lichidatorilor CITR, doar o mică parte din aceste fonduri ar fi fost plătită către FGA și respectiv către BAAR în repartizarea masei insolvenței, părțile vătămate nu și-ar fi primit plata.

Majoritatea fondurilor primite vor fi direcționate către alți creditori, de exemplu pentru salariile personalului, serviciile juridice și de consultanță și pentru a plăti remunerația CITR. Potrivit legii și tuturor reglementărilor, prestațiile de reasigurare aparțin în proporție de 100% părților vătămate sau instituțiilor care sunt obligate să le plătească, respectiv FGA și BAAR. Fondurile de reasigurare nu ar putea fi utilizate pentru a acoperi costurile de faliment, deoarece aceasta ar încălca legea.

Este ciudat că în locul lor, și fără niciun interes legal și drept legal, CITR încearcă să pună mâna pe aceste fonduri și să prejudicieze cetățenii români care ar trebui să primească aceste fonduri. Acest lucru se face cu dezinteresul total al celor care dețin efectiv aceste drepturi, și anume GF și BAAR. În plus, nu numai că nimeni nu negociază cu EIG Re, dar unele instituții românești au făcut tot posibilul pentru a împiedica funcționarea EIG Re, inclusiv parteneriate ale reasigurătorului cu instituții și alți asigurători și reasigurători.

Un asemenea dezinteres și atitudine disprețuitoare din partea instituțiilor statului față de cetățeni, așa cum am văzut în cazul asiguraților Euroins România, este fără precedent. Sper ca la un moment dat FGA și BAAR să-și realizeze drepturile, să se așeze pe masă și să înceapă negocieri cu colegii lor reasigurători.

EIG Re a suspendat contractul de reasigurare și păstrează activele, tocmai pentru a preveni ca acestea să cadă în mâinile lichidatorilor necinstiți, protejând astfel interesele asiguraților și ale propriilor sale, deoarece în cazul în care trișorii sunt plătiți, reasigurătorul poate trebuie să plătească a doua oară. Consider că atunci când vine vorba de decizia instanței de judecată cu privire la cine ar trebui să primească prestațiile de reasigurare, CITR sau cetățenii prin GF, va deveni rapid clar că lichidatorul CITR nu are niciun interes legal și nu este parte legală în acest caz.

În acest caz, CITR este de fapt nimeni. Mișcarea inversă nu va face decât să perpetueze întreaga înșelătorie a lichidatorului. Este important de subliniat faptul că atunci când vorbim pentru interesele persoanelor asigurate și ale celor răniți în accidente de mașină, inclusiv când vine vorba de prestații de asigurare și reasigurare, călcăm pe legi speciale care stau și prevalează asupra legilor generale. Este bine să înțelegem acest lucru și să nu vorbim de vorbă inutilă că am refuzat plata și că am transferat active.

În plus, împotriva primei plătite de Euroins România în baza contractului de reasigurare cu EIG Re, aceasta din urmă a restituit asigurătorului român peste 300 de milioane de lei despăgubiri pentru părțile vătămate doar în perioada 1 ianuarie – 17 martie 2023, data revocării licenței. Mai mult, ASF a recunoscut acest contract de reasigurare în raportul său privind revocarea licenței Euroins România.

Lichidatorul încearcă acum să conteste acordul de reasigurare cu EIG Re pe motiv că acest contract a încălcat drepturile creditorilor, dar acest contract nu are nicio relevanță pentru starea post-faliment a creditorilor. Protejează interesele părților vătămate înainte de faliment, le protejează după faliment prin instituțiile relevante - FGA și BAAR și nimeni nu are dreptul de a încălca fondurile care se datorează părților vătămate pentru a dă-l altor creditori după faliment. Ca să nu mai vorbim de faptul că unii dintre acești alți creditori sunt persoane fictive.

Eurohold a anunțat public în situația financiară că controlul asupra EIG Re a fost mutat în afara grupului? Care este motivul acestei mutări si se refera la beneficiile de reasigurare pe care reasiguratorul le datorează păgubiților români?

Pe lângă Euroins România, EIG Re a suferit foarte mult și de pe urma acțiunilor CITR și a persoanelor din ASF care au făcut tot posibilul pentru a strica reputația companiei în fața unor autorități de reglementare și instituții din Europa. Pentru a preveni răspândirea acestor efecte negative și pentru că în prezent grupul nu are nevoie de un reasigurător intra-grup, EIG Re a fost scos din holdingul nostru de asigurări la 31 decembrie 2023, iar operațiunile de reasigurare cu EIG. Re au fost minimizate sau încheiate.

Totuși, din câte știm, EIG Re este gata în orice moment să-și îndeplinească obligațiile față de asigurații români și persoanele vătămate în accidente rutiere și să le apere drepturile, bineînțeles, cu respectarea legii și numai în negocieri cu instituțiile legitime. care sunt autorizate în acest scop, și anume FGA și BAAR, care însă nu sunt dispuse să facă acest lucru în acest stadiu, așa cum am explicat deja.

Este România un loc în care să vă dezvoltați în continuare afacerea ținând cont de cazul Euroins România?

Operăm în România prin Euroins Bulgaria sub FOS. Compania bulgară are dreptul deplin de a furniza toate tipurile de servicii de asigurări și o face, inclusiv prin parteneri și intermediari care au lucrat cu Euroins România și care încă au încredere în grupul nostru. În ceea ce privește asigurarea RCA, suntem autorizați să o furnizăm, dar din cauza opoziției implicite a diverselor instituții din România, inclusiv a BAAR, nu avem voie să accesăm această piață. Aceștia acționează împotriva noastră în mod ilegal, dar în acest stadiu oricum am decis că nu merită să aprofundăm acest conflict.

Este adevărat că din cauza afacerii RCA din România, grupul nostru de asigurări a pierdut în jur de 40% din volumul de prime, dar în același timp ne-am redus profitul cu doar 10%. În ultimul an, însă, am reușit să recuperăm aproximativ o cincime din ceea ce am pierdut din punct de vedere al vânzărilor, iar din punct de vedere al profitului suntem semnificativ peste nivelurile de anul trecut, deoarece grupul nostru continuă să crească pe toate celelalte piețe din regiune, si in Romania in segmentele din afara segmentului RCA. Ne-am propus întotdeauna să dezvoltăm asigurări non-auto. Motorul este mai mult un apendice și ne oferă acces la piață. Din păcate, în România, 15 ani de efort și relații de lungă durată au fost șterse din cauza unui grup restrâns de oameni.

Grupul nostru se dezvoltă în continuare și până la sfârșitul lui 2024, mă aștept să constituie mai mult de 50 la sută din volumul pierdut din România, iar până la sfârșitul lui 2025 - în totalitate. Rentabilitatea noastră va fi cu mult peste cea din perioada în care a funcționat Euroins România.

În plus, afacerea noastră energetică s-a dezvoltat cu succes și într-un mod profitabil. Putem oferi asistență oricăreia dintre filialele noastre de asigurări în orice moment. În caz de nevoie, acționarii pot oferi sprijin afacerii de asigurări în orice moment. Nu știu de ce, dar nu ni s-a oferit această oportunitate în România, deși am făcut-o de fiecare dată când ni s-a cerut să adăugăm capital în ultimii 15 ani. S-au grăbit să retragă licența lui Euroins România fără să ne informeze sau să întrebe dacă acționarii vor oferi sprijin. Nu au acordat atenție capacităților noastre și, după cum puteți vedea, grupul este încă puternic.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close