Antena 3 CNN Actualitate Ciucă, anunț de ultimă oră despre pensii: "Nu vrem să creăm oamenilor iluzii - vom ține cont de impactul bugetar"

Ciucă, anunț de ultimă oră despre pensii: "Nu vrem să creăm oamenilor iluzii - vom ține cont de impactul bugetar"

Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, după şedinţa PNL că s-a discutat despre varianta neimpozitării pensiilor mai mici de 3.000 de lei, însă a precizat că trebuie să existe o discuţie în coaliţie pe acest subiect.

Ciucă, anunț de ultimă oră despre pensii: "Nu vrem să creăm oamenilor iluzii - vom ține cont de impactul bugetar"
de Gabriel Dano    |    02 Aug 2022   •   21:53

"Este o variantă pe care am discutat-o şi în şedinţa de astăzi. Este o propunere. Daţi-mi voie să continuăm cu aceeaşi abordare responsabilă fără să le creăm oamenilor aşteptări sau, şi mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. (...)

Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noştri din coaliţie şi ele trebuie validate în coaliţie, sigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie, pe baza impactului pe care acestea le vor avea", a spus premierul Ciucă.

Potrivit premierului, impactul bugetar ar fi de 87 milioane de lei, ceea ce înseamnă anual circa un miliard de lei. Întrebat şi dacă în coaliţie se va discuta şi despre o majorare a pensiilor, el a spus că acest subiect nu a fost discutat.

Ministrul Muncii anunţă ce pensii vor creşte: "Suntem în analiză acum, dar ar putea fi o creştere de 50 de lei!"

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat în exclusivitate la Antena 3, că Guvernul ia în calcul ca anumite pensii să nu mai fie impozitate cu 10%, măsură care ar putea fi luată în ianuarie. "Ar fi o creştere cu 50 de lei", a anunţat ministrul Marius Budăi.

Guvernul ia în calcul ca pensiile mai mici sau egale cu 3.000 de lei să fie scutite de impozit.

Acum doar pensionarii care au pensii mai mici de 2.000 de lei nu plătesc impozitul de 10%. Măsura este însă analizată în coaliţie, a explicat ministrul Muncii, în exclusivitate la Antena 3.

"Până acum nu plătea impozit până la 2.000 de lei. Eu vă spun că noi suntem acum în analiză, oricare va fi pragul, deci este vorba de diferență. Să mergem pe exemplu dumneavoastră.

Este vorba de diferența de 500 de lei care era impozitată. Nu se impozitau cei 2.000 de lei și se impozita doar diferența de după 2.000 de lei.  Deci ar fi o creştere cu 50 de lei.

Preşedintele Marcel Ciolacu a anunţat foarte clar că suntem în costrucţia unor alte măsuri de natură economică dar şi socială. 

Nu vreau să arunc acum niciun prag în discuţie, pentru că nu avem nimic final şi atunci nu vrem să dăm speranţe oamenilor. Ceea ce pot să vă spun foarte clar este că luăm în calcul orice variantă care poate să vină, să fie bună şi să vină în sprijinul cetăţenilor, dar nici să nu dezechilibrăm economia.

Trebuie să luăm şi măsuri economice şi atunci lucrăm în paralel pentru rectificarea bugetară şi conturăm bugetul pentru anul 2023", a anunţat Marius Budăi, în exclusivitate la Antena 3.

Spre exemplu, un pensionar care încasează 3.000 de lei, dacă nu se va mai impozita diferenţa de la 2.000 de lei până la 3.000 de lei, înseamnă că ar putea să aibă o creştere a pensiei de 100 de lei, deoarece impozitul pe venit este de 10%.

"Dacă ne luăm după aceste exemplu, da, însă nu vreau să arunc eu, în comunicarea publică a ţării astfel de praguri, pentru că nu este luată nicio decizie, nici la Minister Muncii, nici la Ministerul de Finanţe şi nici în coaliţie, şi atunci vom anunţa care sunt măsurile pe care le implementăm, fie acum din toamnă, fie odată cu implementarea bugetului pe anul 2023.

Este foarte greu să modifici fiscal, în timpul anului, când mai ai o construcţie bugetară. Cred că va fi de la 1 ianuarie acestă măsură cu ridicarea pragului, dar o discutăm în coaliţie şi luăm decizia acolo. Vedem ce alte măsuri trebuie să implementăm în continuare", a precizat ministrul Muncii.

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă pensii
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close