Antena 3 CNN Actualitate Clanul Mararu, ţinta atacurilor mafiote. Cu ce "afaceri cinstite" se ocupă membrii clanului

Clanul Mararu, ţinta atacurilor mafiote. Cu ce "afaceri cinstite" se ocupă membrii clanului

Clanul Mararu, ţinta atacurilor mafiote. Cu ce "afaceri cinstite" se ocupă membrii clanului
de O.P.    |    11 Ian 2013   •   12:39
Familia Mararu - implicată în afaceri cu monede de aur vechi, cu maşini furate, camătă - a fost de-a lungul vremii ţinta mai multor atacuri mafiote. Fraţii Mararu chiar au fost ţinta unui asasinat la comandă, în noiembrie 2010, în urma căruia Gheorghe a fost împuşcat mortal, iar Bogdan rănit.

Maşinile celor doi fraţi au fost incendiate între 2006 şi 2008, autorii fiind persoane din anturajul lui Puiu Mironescu, pus sub acuzare, de altfel, pentru instigare la uciderea din 14 noiembrie 2010 a lui Gheorghe Mararu, împuşcat într-o cafenea din Piatra Neamţ.

Pe 11 ianuarie 2013, Bogdan Mararu a fost din nou ţintă. Sub autoturismul său, anchetatorii au găsit un kilogram de explozibil, echivalentul a 5,5 kilograme de trinitrotoluen. (TNT).


 "Şicanele" dintre familia Mararu şi Puiu Mironescu sunt cunoscute pe plan local. Mironescu este chiar suspect în tentativa de detonare a maşinii lui Bogdan Mararu. Un scenariu similar cu cel de vineri l-a avut ca actor pe interlopul moldovean Vasile Rodideal, naşul lui Gheorghe Mararu, executat la Piatra Neamţ.

Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2005 cei doi ar fi contactat trei cetăţeni din Republica Moldova care urmau să facă rost de un dispozitiv exploziv acţionat de la distanţă pentru a-l asasina pe ieşeanul Tiberiu Francisc Cristodorescu, cu care ar fi avut în trecut mai multe afaceri. În 17 ianuarie 2011, liderul interlop Vasile Rodideal a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenţie, iar complicele său, Dumitru Chetreanu, la 14 ani, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În lunile august-septembrie 2005, inculpaţii Rodideal Vasile şi Chetreanu Dumitru şi alţi cetăţeni moldoveni - Ponici Constantin zis Costea şi cumnat al lui Chetreanu, Lazarev Alexandr şi Mocanu Mihail - au constituit un grup criminal organizat în scopul comiterii unor acţiuni violente pe teritoriul României, potrivit procurorilor. Potrivit rechizitoriului, liderul şi iniţiatorul grupării a fost Rodideal Vasile care a luat hotărârea de a introduce în România un dispozitiv explozibil pe care urma să-l folosească pentru executarea unei acţiuni violente, acesta fiind şi susţinătorul financiar al întregii operaţiuni.

 În 18 iulie 2008, Vasile Rodideal a fost arestat pentru contrabandă cu ţigări, el fiind acuzat alături de şeful Biroului Vamal Albiţa, Ghiţă Berbece, şi de şeful lumii interlope din Iaşi Bogdan Ionuţ Radu, într-un dosar al procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Cei patru au fost eliberaţi în martie 2009, între timp fiind deferiţi justiţiei. Tribunalul Iaşi i-a achitat în 27 septembrie 2012. Într-un alt proces, Vasile Rodideal, alături de Gheorghe Mararu (decedat între timp-n.r.) a fost judecat pentru trafic de influenţă.

 În 18 ianuarie 2012
, Puiu Mironescu, personaj al lumii interlope, a fost deferit justiţiei pentru şantajarea lui Mugurel Butuc de la care împrumutase bani cu camătă.

 Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Piatra Neamţ, care ulterior a fost strămutat la Judecătoria Oneşti, unde Mironescu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de trei ani, timp în care nu are voie să i-a legătura cu victima sa.

În ziua de 14 noiembrie 2010, inculpatul Chilat Cristian a intrat într-un bar din Municipiul Piatra Neamţ, având asupra sa un pistol încărcat cu şapte cartuşe (pentru care nu poseda permis de port-armă) din care a tras trei focuri de armă (în zona toracică) asupra victimei Gheorghe Mararu, cu care era în relaţii de duşmănie şi care se afla în aceeaşi locaţie împreună cu fratele său, partea vătămată Bogdan Mararu, şi cu alte două persoane.




×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close