Antena 3 CNN Actualitate Climatologii ANM infirmă ipoteza „celei mai geroase ierni din ultimii 100 de ani”

Climatologii ANM infirmă ipoteza „celei mai geroase ierni din ultimii 100 de ani”

Climatologii ANM infirmă ipoteza „celei mai geroase ierni din ultimii 100 de ani”
Sursa foto: Foto: freeimages.co.uk
de M.Z.    |    20 Sep 2013   •   22:19
Şeful Secţiei Climatologie din ANM, Roxana Bojariu, a declarat, vineri, că afirmaţia potrivit căreia în Europa se anunţă cea mai geroasă iarnă din ultimii 100 de ani nu este fundamentată ştiinţific, neputându-se face o astfel de predicţie cu atât de mult timp înainte.
 
"Nu este fundamentat ştiinţific să se facă o astfel de afirmaţie", a declarat Bojariu, potrivit Mediafax, climatologul adăugând că, din câte ştie, prognoza respectivă nu aparţine unui serviciu naţional de meteorologie, omolog al Autorităţii Naţionale de Meteorologie (ANM).
 
Ea a mai arătat că nu pot fi previzionate temperaturile şi precipitaţiile care se vor înregistra în iarnă cu atâta timp înainte, existând deocamdată doar indicaţii în acest sens, care nu sunt suficiente pentru o predicţie.
 
O indicaţie importantă este oscilaţia nord-atlantică - fenomenul prin care se face transferul de căldură şi umiditate în emisfera nordică, explică Bojariu. Aceasta are două faze, pozitivă şi negativă, care alternează în timpul iernii. Faza pozitivă înseamnă o intensificare a vânturilor vestice care aduc peste continent aer mai cald, de deasupra oceanului, şi astfel condiţii termice mai blânde. În această fază, cantitatea de precipitaţii este mai ridicată în nordul Europei, şi mai scăzută în sud. Faza negativă constă în reducerea intensităţii acestor vânturi şi, în consecinţă, absenţa aportului de aer cald. Precipitaţiile vor fi, la rândul lor, mai abundente în sud şi mai reduse în nordul continentului.
 
Pentru a anticipa cum va fi iarna în Europa, meteorologii încearcă să prevadă care dintre cele două faze va fi cea predominantă, ghidându-se după temperatura apei în Atlanticul de Nord, încă din luna mai, şi după extinderea stratului de zăpadă în Asia, de la sfârşitul lunii octombrie. 
 
Aceste coordonate nu arată însă decât care sunt şansele să predomine o fază sau cealaltă, situaţia putându-se modifica până la începerea iernii. În plus, oscilaţia nord-atlantică nu este singurul factor care influenţează clima în Europa, mai arată Bojariu.
 
Aceasta a precizat că, în prezent, temperaturile din Atlanticul de Nord ar sugera predominanţa fazei negative, dar "tabloul va fi mult mai clar în noiembrie".
 

×
Subiecte în articol: ANM iarnă

Alarmă în spitale, medici de negăsit

Bolnavii de la spitalele mici din Suceava, puşi pe drumuri

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close