Antena 3 CNN Actualitate Clinton salută ?trimiterea? de rachete în România. Baconschi promite o vizită a lui Băsescu în SUA

Clinton salută ?trimiterea? de rachete în România. Baconschi promite o vizită a lui Băsescu în SUA

Clinton salută ?trimiterea? de rachete în România. Baconschi promite o vizită a lui Băsescu în SUA
Sursa foto: clinton baconshi
03 Iun 2010   •   00:39

Disponibilitatea României de a găzdui sisteme de apărare antirachetă americane demonstrează atitudinea sa ?serioasă? în privinţa securităţii globale, declara secretarul american de stat Hilary Clinton .
"Suntem foarte mulţumiţi că România a acceptat să găzduiască ale abordării adative fazate a apărării antirachetă din Europa deoarece urmărim aceleaşi scopuri comune," declara Clinton după o întâlnire cu ministrul român de externe Teodor Baconschi la Washington .
"Această decizie subliniază seriozitate cu care România abordează rolul său în NATO şi angajamentul său de a creşte securitatea globală," arăta oficialul american.
Clinton a descris discuţiile, ce s-au concentrat "pe principalele subiecte bilaterale pe agendă," ca fiind "excelente."
În februarie, România şi Bulgaria au declarat că sunt în discuţii cu administraţia Barack Obama pentru a desfăşura elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriile lor din 2015.
Pasul a venit după ce noua administraţie americană a renunţat, în septembrie, la planurile lui George Bush de a defăşura elemente de apărare în Cehia şi Polonia.
Săptămâna trecută, SUA a deschis o bază militară în oraşul polonez Morag, 80 km de graniţa Rusiei, conform unui acord negociat cu George Bush în 2008.
Pe de altă parte, ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat că în cursul vizitei la Washington a pregătit terenul pentru o vizită a preşedintelui Traian Băsescu în Statele Unite, în acest an, la împlinirea a 130 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.
"Am deschis şi subiectul reluării dialogului la nivelul cel mai înalt, pregătind terenul pentru o vizită a preşedintelui României la Washington, anul acesta, când aniversam 130 de ani de relaţii diplomatice româno-americane", a precizat şeful diplomaţiei române, referindu-se la discuţia cu secretarul de stat Hillary Clinton.

"Am făcut de asemenea un schimb de opinii cu privire la situaţia din jurul României, Marea Neagră, Asia Centrală, parteneriatul estic pe care îl dezvoltă în acest moment Uniunea Europeană, ne-am concentrat şi asupra evoluţiilor pozitive din Republica Moldova şi i-am explicat doamnei Clinton şi care sunt proiectele noastre în materie de securitate energetica", a adăugat Teodor Baconschi.

Ministrul de Externe a precizat că a primit de la toţi interlocutorii americani asigurarea că Statele Unite nu se dezangajează din afacerile europene şi cu atât mai mult din zona noilor membri ai Uniunii Europene şi NATO, că dialogul politic se va intensifica, va fi la fel de vivace că până în prezent.

"Avem, prin urmare, angajamentul părţii americane că unitatea transatlantică rămâne un obiectiv major al politicii externe al Statelor Unite", a adăugat Baconschi.

Pe de altă parte, el a declarat că partea romană îşi va intensifica activitatea pentru eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, inclusiv prin acţiuni de lobby în Congresul american.

"Legislaţia americană este strictă, ea include nişte criterii pe care trebuie să le îndeplinim pentru a diminua rata de respingere a solicitărilor de viză dinspre România. Am lansat împreună cu Ambasada SUA la Bucureşti o campanie de informare publică cu privire la felul în care un cetăţean poate obţine mai uşor o viză dacă îndeplineşte toate criteriile şi dacă este bine informat cu privire la exigenţele legate de acest demers, vom continua această campanie şi vom continua inclusiv cu ajutorul comunităţilor româneşti din Statele Unite o acţiune de lobby ceva mai bine concertată în Congresul american", a spus Baconschi.


Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close