Antena 3 CNN Actualitate Clopotul de la Cotroceni sună rusește. Mănăstirile și bisericile preferă clopotele comandate prin satelit

Clopotul de la Cotroceni sună rusește. Mănăstirile și bisericile preferă clopotele comandate prin satelit

Clopotul de la Cotroceni sună rusește. Mănăstirile și bisericile preferă clopotele comandate prin satelit
Sursa foto: Foto: pixabay.com
09 Ian 2017   •   11:18

Radu Blotor, un muzician din Maramureș, a reușit să ridice în ultimul deceniu o turnătorie de clopote extrem de apreciată România. Fie că este vorba de clopotul de la Mânăstirea Cotroceni, din cadrul complexului unde locuiește președintele țării, fie că este vorba despre unul dintr-un lăcaș oarecare de cult, majoritatea dintre ele, cel puțin cele mai noi, sunt realizate de o firmă din Maramureș, scrie libertatea.ro.

Toate clopotele făcute aici sunt concepute ca să sune rusește.

La fel bate și clopotul, de peste o mie de kilograme, realizat în 2009 și  amplasat la Cotroceni. Acesta este conectat, prin satelit, la ceasul din Frankfurt, Germania, și bate la anumite ore, atunci când este programat.

Prețul unui clopot de o tonă variază între 10.000 și 50.000 de euro. În ultimii ani, au apărut clopotele automate, dotate cu motoare și cu programare. Astfel, acestea pot să sune individual sau în diferite combinații în data și la ora dorită.

 

×
Subiecte în articol: cotroceni
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close