Antena 3 CNN Actualitate Cluj. Un profesor îi returnează lui Băsescu ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în semn de protest

Cluj. Un profesor îi returnează lui Băsescu ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în semn de protest

Cluj. Un profesor îi returnează lui Băsescu ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în semn de protest
Sursa foto: Foto: INTACT Images
21 Ian 2011   •   23:40

Prof. univ. dr. Michael Shafir, profesor de relaţii internaţionale în cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, a anunţat că returnează preşedintelui Traian Băsescu ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în grad de ofiţer, în semn de protest faţă de promulgarea noii legi a Educaţiei, informează Mediafax.
   
Potrivit unul comunicat de presă transmis, vineri seară, de UBB Cluj-Napoca, ordinul i-a fost conferit profesorului Michael Shafir de către Traian Băsescu în octombrie 2009.
   
Conform reprezentanţilor UBB, Shafir a explicat că este vorba atât de un protest personal, cât şi de unul de principiu.
   
"Noua lege politizează învăţământul în spatele unei măşti a depolitizării. Dacă până acum în România ne obişnuisem cu o stagnare în spatele unui jargon reformator, de data aceasta avem de-a face cu un regres în spatele aceluiaşi jargon. Autonomia universitară este practic desfiinţată şi se politizează învăţământul atât la nivelul şcolii, cât şi la cel al învăţământului superior", a subliniat Shafir, citat în comunicat.
   
El a menţionat că ţinta principală devin cei aproximativ  4.000-5.000 de profesori universitari care urmează să fie forţaţi să se pensioneze "pentru a fi înlocuiţi cu conducători de doctorate neexperimentaţi, dar aliniaţi politicii guvernamentale, sau reduşi la tăcere de către cei ce au pâinea şi cuţitul".    

Profesorul Shafir a precizat că protestul personal se datorează faptului că noua lege îi permite să lucreze în viitor numai la plata cu ora.
   
"Dacă aş fi dorit o asemenea plată, aş fi ales altă meserie, aş fi început-o mult mai tânăr şi aş fi practicat-o pe centură. Până acum, aş fi strâns destui bani ca să nu mai fiu îngrijorat de o legislaţie sau alta", a spus Michael Shafir.
   
Michael Shafir, în vârstă de 67 de ani, este profesor universitar titular la Facultatea de Studii Europene a UBB, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale al UBB şi şeful Catedrei de Relaţii Internaţionale a facultăţii.

 


×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close