Antena 3 CNN Actualitate CNCD: Declaraţia lui Băsescu despre natalitate nu constituie discriminare

CNCD: Declaraţia lui Băsescu despre natalitate nu constituie discriminare

CNCD: Declaraţia lui Băsescu despre natalitate nu constituie discriminare
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    03 Iul 2013   •   17:19

Declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu privind natalitatea şi rolul femeii nu constituie discriminare, încadrându-se în limitele libertăţii de exprimare, a decis Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), informează Mediafax.

Cu toate acestea, CNCD şi-a exprimat dezaprobarea faţă de conţinutul declaraţiei.

„Declaraţiile în cauza se încadrează în limitele libertăţii de exprimare prevăzute de art. 2, alin. 8, din acelaşi act normativ", arată CNCD.

Totuşi, Colegiul director reţine că „declaraţia cuprinde stereotipuri negative faţă de rolul femeii în societate şi natalitate, respectiv evoluţia natalităţii la romi şi dezaprobă conţinutul declaraţiei supuse analizei".  

„Declaraţia părţii reclamate a generat o dezbatere publică, o serie de reacţii de condamanare şi delimitare publică faţă de afirmaţiile în cauză. Or, tocmai astfel de dezbateri publice contribuie la progresul unei societăţi, la demontarea stereotipurilor negative faţă de un grup de persoane, desigur cu condiţia de a nu exista elemente de incitare la ură şi violenţă. Declaraţia a fost diseminată prin mass-media (televiziuni, presă scrisă, internet) şi a stârnit dezbateri controversate, a pus pe agenda publică subiectul natalităţii şi al condiţiei femeilor în societate", motivează CNCD decizia luată.

Totodată, Colegiul director reiterează faptul că „libertatea de exprimare constituie valoarea fundamentală a unei societăţi democratice şi plurale".

„Exprimarea liberă a opiniilor şi credinţelor, chiar şi a celor nepopulare sau atipice, reprezintă condiţia fundamentală a existenţei unei societăţi vii şi capabile de dezvoltare", mai spune Consiliul.

Dosarul analizat de CNCD a avut legătură cu declaraţiile făcute de Traian Băsescu în cadrul întâlnirii cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri din 18 iunie 2013.

„Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci - şase copii, iar românca nu poate ? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă. Trebuie să mergem în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”, a spus Băsescu.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close