Antena 3 CNN Actualitate Coaliția de guvernare nu se înțelege în privința extragerii gazului românesc din Marea Neagră. Ce blochează legea offshore

Coaliția de guvernare nu se înțelege în privința extragerii gazului românesc din Marea Neagră. Ce blochează legea offshore

Gazele din Marea Neagră ar putea să rămână neexploatate. PNL şi PSD nu au reuşit să ajungă la nicio înţelegere în privinţa legii off-shore. Liberalii ar vrea o şedinţă extraordinară pentru adoptarea proiectului în Parlament.

Coaliția de guvernare nu se înțelege în privința extragerii gazului românesc din Marea Neagră. Ce blochează legea offshore
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3    |    11 Ian 2022   •   11:15

Neînţelegerile dintre PSD şi PNL, dar şi negocierile blocate dintre Romgaz şi Exxon privind preluarea participaţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră întârzie adoptarea legii offshore, de care depind investițiile pentru extragerea gazelor din Marea Neagră.

Subiectul urmează sa fie discutat, azi, în prima ședință a conducerii PNL. Liberalii vor adoptarea legii cât mai repede, dar nu se pun de acord cu PSD legat de cum se împarte câștigul dintre stat și investitori, spun surse din cadrul coaliției. 

PNL vrea jumătate - jumătate, PSD vrea ca statul să câștige mai mult, 60%, iar investitorii 40%. Subiectul va fi discutat în prima ședință a coaliției de guvernare.

Pe lângă neînțelegerile din coaliție, legea ar putea fi amânată, din nou, din cauză că Romgaz și Exxon nu au bătut palma încă pentru tranzacția prin care Romgaz vrea să cumpere acțiunile emise de Exxon, care deţine 50% din proiectul Neptun Deep, alături de OMV Petrom.

Până când nu este finalizată tranzacția, legea offshore nu va fi discutată și votată. În plus, mai există și amenințarea OMV Petrom. Reprezentanța companiei spunea luna trecută că dacă legea nu va fi adoptată până la finalul anului 2021, deci termenul a fost depășit, atunci investițiile vor fi amânate pentru 2023. 

OMV Petrom deține cealaltă jumătate din drepturile asupra perimetrului și are și statutul de operator al acestuia. Gazele din Marea Neagră urmează să-și piardă din valoare în următorii ani, în condițiile în care Uniunea Europeană pune accent pe energia din surse regenerabile și vede hidrogenul ca sursă a viitorului, în timp ce gazele au primit statut de combustibil de tranziție, de înlocuire a cărbunelui, urmând să se investească din ce în ce mai puțin în acest sector. Mare parte din atenția investitorilor s-a mutat pe zona de energie verde.

×
Subiecte în articol: gaz Marea Neagrã PNL PSD
Parteneri
Horoscop rune 29 mai-4 iunie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close