Antena 3 CNN Actualitate Cod galben de caniculă în 25 de județe și în București, valabil până mâine la ora 23. Averse torențiale în restul țării

Cod galben de caniculă în 25 de județe și în București, valabil până mâine la ora 23. Averse torențiale în restul țării

A intrat în vigoare o atenționare cod galben de caniculă pentru 25 de județe din țară și București. În restul țării se va manifesta instabilitate termică accentuată, cu averse torențiale pe spații relativ restrânse.

Cod galben de caniculă în 25 de județe și în București, valabil până mâine la ora 23. Averse torențiale în restul țării
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    17 Iul 2021   •   10:20

Experții de la ANM au actualizat codul galben de caniculă și disconfort termic accentuat. Acesta va fi valabil până mâine seară la ora 23 și vizate sunt sudul și estul țării, acolo unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va trece pragul critic de 80 de unități. 

În zilele care urmează temperaturile vor fi foarte ridicate, până la 37 de grade Celsius, mai ales în Lunca Dunării.

România, sub ameninţarea ciclonului care a făcut prăpăd în Gemania

Ciclonul care a făcut prăpăd în Germania și Belgia a ajuns și în România. După mai multe zile de caniculă și disconfort termic accentuat, nord-vestul țării se află de ieri sub cod galben, portocaliu şi roşu de furtuni violente, cu căderi masive de apă, grindină și vânt puternic.

Mihai Timu, meteorolog de serviciu ANM, a anunţat ieri, la Antena 3, prognoza pentru următoarele zile: 

„Încă de dimineață au fost trimise mai multe avertizări generale valabile pentru astăzi și pentru ziua de mâine. O dată pentru caniculă și disconfort termic astăzi și mâine pentru regiunile extracarpatice toate județele din aceste zone, dar și un cod cu două mesaje de instabilitate atmosferică pentru vestul nord-vestul și parțial centrul țării, un cod galben pentru mâine la ora 10:00 pentru vijelii pe alocuri vijeli, căderi de grindină, descărcări electrice și averse care vor depăși 25-40 de litri pe metru pătrat dar și un cod portocaliu pentru mai multe județe din Banat Crișana Maramureș, nord-vestul Transilvaniei până mâine dimineață la ora 6:00, aici așteptăm să se acumuleze cantități mari de apă pe arii restrânse chiar 60-80 pe litri pe metru pătrat.

Aceste avertizării au fost dublate în această după amiază de mai multe coduri fie portocalii darchiar și roșii pentru zona de munte a județelor Suceava, Sibiu, Alba și Cluj unde am avut aceste sisteme noroase staționare care au generat cantități de apă și de peste 50-60 de litri pe metru pătrat ceea ce a impus aceste coduri roșii.

Sâmbătă și duminică instabilitatea atmosferică se mai restrânge, mai putem avea furtuni, dar pe arii mai restrânse în special prin sud-vestul țării poate și prin nord, nord-est în zona de munte, dar deocamdată nu se văd cantități mari de apă.”

Precipitații abundente la începutul săptămânii

„La începutul săptămânii de luni și marți aceste două zile par să aducă instabilitate destul de multă o dată și cu răcorirea vremii în partea de sud și sud-est a țării ne putem aștepta la valori de peste 50-60 de litri în intervale scurte de timp care pot produce mai ales în zonele cu risc, cele de deal și de munte, acolo unde această cantitate cade în interval scurt de timp și nu poate fi preluată şi atunci apar scurgeri pe versanți, pâraie torente și aceste viituri, din păcate care pot conduce și la pagube materiale sau chiar la pierderea de vieți omenești din păcate", a spus Mihai Timu.

×
Subiecte în articol: cod galben canicula averse
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close