Antena 3 CNN Actualitate A intrat în vigoare un cod galben de furtună şi vijelii valabil până luni, la ora 21.00

A intrat în vigoare un cod galben de furtună şi vijelii valabil până luni, la ora 21.00

A intrat în vigoare un cod galben de furtună şi vijelii valabil până luni, la ora 21.00
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
07 Iul 2018   •   16:05

Update: Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo potrivit căreia începând de sâmbătă, de la prânz, până luni, la ora 21.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a ţării, vor fi averse care vor avea şi caracter torenţial, însoţite de frecvente decărcări electrice. De asemenea, vântul va avea unele intensificări care vor lua şi aspect de vijelie şi vor fi şi căderi de grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi pe arii restrânse 30-40 de l/mp.

Tot sâmbătă, de la ora 16.00, şi până luni, la ora 21.00, este în vigoare o atenţionare cod galben. În acest interval, în zonele deluroase şi la munte, precum şi în Oltenia, Transilvania şi local în Muntenia, în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 25-30 de l/mp şi pe arii restrânse vor atinge chiar şi 50-70 de l/mp.

Treizeci şi două de judeţe sunt vizate de codul galben emis de meteorologi.

Update: Mai multe localităţi din judeţele Galaţi şi Sibiu au intrat sâmbătă după-amiaza sub Cod portocaliu de averse, grindină şi vijelii, conform unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În următoarea oră, în zonele atenţionate se vor semnala averse ce vor cumula 35 - 40 de litri/mp, intensificări ale vântului ce vor avea aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi grindină de dimensiuni medii şi mici.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Știre inițială: Meteorologii au emis noi atenţionări nowcasting Cod galben de furtună şi vijelii, valabile în localităţi din 21 judeţe, până în jurul orei 16:30.

Potrivit meteorologilor, în localităţi din judeţele Hunedoara, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Călăraşi, Suceava, Neamţ, Braşov, Alba, Dâmboviţa, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Argeş, Buzău şi Teleorman se vor semnala averse ce vor cumula până la 30 de litri/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi grindină de dimensiuni mici.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

De altfel, ANM a emis vineri o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până luni seara în trei sferturi din ţară, precum şi o informare de vreme rea în restul teritoriului.

În intervalul 7 iulie, ora 16:00 - 9 iulie, ora 21:00, în 31 de judeţe va fi în vigoare atenţionarea Cod galben. Astfel, în zonele deluroase şi montane, precum şi în Oltenia, Transilvania şi local în Muntenia, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 25 - 30 l/mp şi pe arii restrânse 50 - 70 l/mp.

Judeţele atenţionate de meteorologi pe întreg teritoriul sunt: Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Alba, Sibiu, Harghita, Covasna, Braşov, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova şi Buzău, iar parţial, Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş.

De asemenea, începând de sâmbătă, de la ora 12:00, şi până luni la ora 21:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie şi căderi de grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi, pe arii restrânse, 30 - 40 l/mp.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ANM
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close