Antena 3 CNN Actualitate Cod portocaliu de caniculă până duminică. Vezi aici ce recomandă Ministerul Sănătăţii

Cod portocaliu de caniculă până duminică. Vezi aici ce recomandă Ministerul Sănătăţii

Cod portocaliu de caniculă până duminică. Vezi aici ce recomandă Ministerul Sănătăţii
Sursa foto: Foto: INTACT Images
25 Aug 2012   •   11:41

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor, se arată într-un comunicat.

Ministerul subliniază că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri de lichide), fără a se aştepta să apară senzatia de sete. Astfel, este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 de minute.
   
De asemenea, medicii sfătuiesc consumul în fiecare zi a cât mai multor fructe şi legume proaspete, precum pepenele galben şi roşu, prunele, castraveţi, roşiile, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, indicând că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
   
Ministerul Sănătăţii avertizează că în perioadele de caniculă nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. În plus, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. MS indică faptul că pe parcursul zilei este bine să fie făcute duşuri călduţe, iar în cazul folosirii aerului condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
   
De asemenea, se precizează că în cazul în care este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosită o ţinută adecvată - pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise - şi recomandă evitarea activităţilor în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit, etc).
   
Totodată, se recomandă populaţiei să aibă grijă de copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi oferindu-le, în mod regulat lichide. şi să păstreze contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi şi să se intereseze de starea lor de sănătate.
   
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare Cod Portocaliu de caniculă valabilă în 22 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, până duminică.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close