Antena 3 CNN Actualitate Cod portocaliu de ploi torențiale în jumătate de țară. Cod roșu de inundații pentru mai multe râuri

Cod portocaliu de ploi torențiale în jumătate de țară. Cod roșu de inundații pentru mai multe râuri

Este cod portocaliu de vreme rea în aproape jumătate de țară. Ploile torențiale și vijelii le-au făcut deja ravagii în mai multe zone.

Cod portocaliu de ploi torențiale în jumătate de țară. Cod roșu de inundații pentru mai multe râuri
de Gabriel Dano    |    03 Sep 2022   •   08:29

În Gorj, unde a fost cod roșu de ploi torențiale, două râuri s-au umflat și amenință localnicii. Ministrul mediului a convocat o ședință de urgență pentru a analiza această situație.

Probleme au fost și Râmnicu Vâlcea, și pe Valea Oltului. În Gorj, autoritățile au intervenit pe râurile Gilort și Sohodol, care s-au umflat și amenințau localitățile din zonă. Angajații de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj au format diguri de apărare din saci de nisip.

Am convocat de urgență Comitetul pentru situații de urgență, am activat grupurile operative. Râul Gilort a rupt malul stâng în zona satului Pociovaliștea din localitatea Novaci. Există pericol destul de mare în continuare că acesta se inunde zona respectivă. În zonă sunt 3 case izolate. Persoanele din casele respective sunt pregătite pentru a fi evacuate", a declarat Marcel Iacobescu, prefect Gorj, pentru Antena 3.

În Bihor, mai mulți oameni au fost evacuați de urgență, după ce viitura a măturat totul în cale.

Pe Valea Oltului, în Călimănești, drumul național a fost inundat, după ce instalațiile de canalizare nu au mai făcut față. În Râmnicu Vâlcea, un bloc de locuințe a fost inundat în timpul unei furtuni. Hidroizolația clădirii fusese distrusă de vânt luna trecută în unele zone ale țării, temperaturile au scăzut și cu 10 grade.

Prognoza meteo pentru astăzi, 3 septembrie, în țară

Vremea va fi mai rece decât în mod normal la începutul lunii septembrie în cea mai mare parte a ţãrii. Cerul va fi mai mult noros în jumãtatea de est a teritoriului şi va prezenta înnorãri temporare în rest. Vor fi averse în regiunile sud-estice, estice, local în centru, în zonele montane şi submontane şi pe arii restrânse în rest.

sursa: ANM

În Dobrogea şi estul Munteniei aversele vor fi însoţite trecãtor de descãrcãri electrice, iar cantitãţile de apã vor depãşi 20...40 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în sud-est, dar îndeosebi pe litoral, unde la rafalã vor fi viteze de peste 55...60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 16 şi 25 de grade.

Prognoza meteo pentru astăzi, 3 septembrie, în București

Vremea va deveni deosebit de rece pentru aceastã datã. Cerul va fi noros şi trecãtor, în primele ore ale intervalului, va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 18...20 de grade.
 

×
Subiecte în articol: inundatii cod galben cod rosu
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close